Фарината – питка от нахут

Фаринатата е традиционен италиански хляб от нахут. Има различни рецепти за нея но като цяло приготвянето и е много лесно.
Единственото условие е да имате търпение, защото сместа от нахутено брашно и вода, трябва да престои минимум 4 часа или още по-добре 6-8 часа на стайна температура. Има и различни варианти на дебелина на питката. Може да експериментирате и да разберете кой ви харесва повече. Аз все пак ще ви представя начина по който на мен ми харесва. Разбира се има и една малка тайна…..аз ви предлагам докато отлежава сместа от нахутено брашно и вода да прибавите и лъжица, две от домашно соево кисело мляко или чорба от кисело зеле. Идеята е да се вкарат лактобацили в сместта и тя да започне  да ферментира, да се закваси. Така фаринатата става наистина пухкава и по-полезна. Пробвала съм и с добавка на лъжичка ръжения квас,  и също се получава чудесно! Ръжен квас си имам редовно в хладилника, защото меся квасен хляб поне веднъж седмично, но ако вие нямате, не се притеснявайте. Дори и да не сложите някакви ферменти, фаринатата ще стане достатъчно вкусна и хранителна протеинова храна. Не очаквайте обаче  да е пухкава и мека като хляб, обикновено е с доста плътна структура ако няма заквасване с ферменти. Фаринатата може да се ползва и като блат за пица. В края на печенето може да се прибавят лук, чушки, гъби и да се допече за още 10 минути, а след изпичане да се гарнира с рукола, свежи резени авокадо и домати.  Маслинки и мариновани люти чушки също ще и подхождат. 
Ето и нужните продукти за фарината с дебелина около 1 см и диаметър 26см : 
250г био брашно от нахут; 
350г изворна (филтрирана) вода;
1-2 с.л. соево кисело мляко (чорба от кисело зеле или ръжен квас);
1ч.л. хималайска сол;
2 с.л. зехтин (олио от гроздови семки);
подправки: риган, босилек,  тика маса, къри, черен пипер, чесън или друго по ваш вкус.
Начин на приготвяне:
Първо в една кана се слага брашното от нахут и после постепенно се налива водата като се бърка с дървена бъркалка. Сместа трябва да е гъста колкото гъсто тесто за палачинки. Слага се и киселото мляко. Разбъркава се добре и се оставя на тъмно в някой шкаф да отлежава, минимум 4 часа, а най-добре да се забърка сутринта и да се пече вечерта след 8-10 часа ферментация. Колкото по-дълго стои толкова повече ферментира сместа и става лека и пухкава. Накрая преди да се изпече се прибавя солта, зехтина и подправките и се разбърква внимателно. Изсипва се  в тава с диаметър 26-28 см с керамично незалепващо покритие, която е добре да намажете с кокосово масло или зехтин ако не е незалепваща. Не се притеснявайте, че сместа може да ви се струва рядка, след печенето ще се стегне прекрасна пухкава, сочна и много вкусна питка. Пече се в предварително загрята фурна с вентилатор на 190° C първо за 10 минути и после още 10-15 мин на 160° C  след като разпръснете по повърхността нарязан лук овкусен със сол и малко зехтин. За пица вариант нарежете в купа зеленчуци по ваш избор, и овкусете със сол, зехтин като и малко сух босилек и риган, и изсипете тази смес преди втория етап на печенето върху питката (блата).  Общо печенето е за около половин час. След като изстине малко може да се гарнира с различни  свежи подправки или зеленчуци по ваш избор. Това е перфектна основа за протеинова пица но ако искате да е по-тъничка я разтелете в по-голямата правоъгълната тава на фурната.  Аз си я харесвам и по-дебеличка…въпрос на вкус! Чудесна добавка към подобна нахутенена пица е и веган майонезата ( виж рецептата за зеленчуци с веган майонеза или пък зелена майонеза с авокадо). Това е също чудесна и удобна храна за офиса или за пикник. Развихрете фантазията си и се наслаждавайте! 


Ето и снимки от пица варианта с дълга 10 часова ферментация която направи блата наистина пухкав.  За стартиране на ферментацията използвах 2 лъжици домашно соево кисело мляко. Плъката беше от: половин глава червен лук, 1 червена чишка, 1 голямо листо от червен манголд, половин тиквичка, 5 маслини „Каламата“, 2 домата от сорт „Рома“ за да са по-месести. Всички зеленчуци за плънката нарязах на малки парчета и овкусих със сол, зехтин, сух риган и босилек.

Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *