Песто от левурда

Левурдата е невороятно природно богатство което лесно може да си наберете в нашите планини през пролетта, ако разбира се знаете къде са съответните находища.

Но внимавайте! Има достатъчно други отровни растения с които може да объркате тази ароматна храна (билка), ако не сте достатъчно запознати с това растение. Ако имате някакви съмнения по-добре си купете левурда от супермаркета или пазара. Левурдата освен всичките си здравословни и хранителни качества има и още едно предимство – след нейната консумация няма да имате „чеснов дъх“. Ето тук може да прочетете малко по-подробно за нейните качества. 
А как да си съхраните от тази храна за следващите месеци? Има 3 много лесни начина: 
1. Да си нарежете добре измити и подсушени листа левурда на ситно и да си ги замръзите в торбички във фризера. 
2. Да си направите ароматно песто, което след като изсипите в бурканчета да „запечатате“ със слой екстра въджин зехтин на повърхността и да съхранявате в хладилника за 1-2 месеца. Ако мислите да го съхранявате по-продължително време ви препоръчвам да го направите по-соленичко или направо да го замръзите във фризера.
3. Да си направите ферментирала левурда, която ще ви донесе допълнителен бонус от лактобацили. Нарязвазвате на ситно измитата и изцедена левурда и размачквате с морска сол 3% от теглото на левурдата. И натъпквате добре в чисти стъклени буркани, пристискате добре и чакате до другия ден да видите дали си е пуснало достатъчно сок за да се покрие добре нарязаната зеленина. Притискате добре с друг по-малък буркан пълен с вода за тежест, който да влезе през гърлото на съда ви с левурдата. Ако има нужда долейте малко филтрирана или изворна вода за да е покрито всичко добре. След 7-10 дни на стайна температура и на тъмно (оптимално температурата е най-добре да е 15-20 градуса), ферментацията би трябвало да е приключила и вкуса да е приятно кисело солен. Ако ви хареса на аромат и вкус може да приберете бурканите в хладилника и да съхранявате за 2-3 и повече месеца.  
Ето сега и моята рецепта за направата на песто: 
Необходими продукти за 1 бурканче: 
1 пакет левурда – 160г;
сока от половин лимон;
около 1 чаена лъжичка сол;
6-7 с.л. зехтин или друга растителна мазнина;
30-40 г сурови орехи или други ядки.
Левурдата се измива добре, подсушава се и се нарязва на едро. Слага се в робота и се смила заедно с другите продукти. Опитва се на вкус и се добавя още лимон или сол ако е необходимо. Препоръчвам ви ако имате време да накиснете предварително орехите за 1 вечер за да са още по-полезни. 
Готовото песто се сипва в подходящ буркан и се съхранява в хладилника. Може да използвате за овкусяване на всякакви ястия и салати.
Да ви е сладко и полезно!!!! 🙂 
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *