Соево кисело мляко

Ако се придържате към веганският начин на хранене сигурно ви се е дояждало кисело мляко. Нормално…..тялото знае кое е полезно за него. Но тук има малка подробност. Тялото жадува за кисело мляко, защото от него може да си набави така необходимите пробиотици – полезните лактобацили, които се грижат за нашия перфектен микробиом. В съвременния свят обаче, начина по който се добива кравето мляко в големите ферми, е всичко друго но не и полезна храна.

Пробиотици по принцип има във всички естествено ферментирали храни, но ако искате да си набавите повечко протеини + полезни бактерийки като избягвате слузообразуващия ефект на животинското мляко, соята е добра алтернатива. И не се притеснявайте относно слуховете около тази бобова култура. В България по принцип не би следвало да се внася ГМО соя, а и фитоестрогените в нея няма да объркат хормоните ви, защото не действат точно като човешките. Ако все пак искате да сте спокойни си купувайте винаги био сертефицирана соя или соево мляко.
И най-изумителното в цялата история е, че освен със специализирани закваски, кисело мляко може да се подкваси с най-различни зеленчуци, треви, подправки, билки, суроватката от киселото зеле, кора от био лимон, чай, канелена пръчица, сурови какаови зърна или шушулка ванилия. Ако искате повече разяснения по темата с ферментацията и микробиома, може да посетите сайта на Кънчо Драгнев – www.think.bg, от който съм почерпила много вдъхновение и знания. Той има и канал в youtube, където може да прегледате видеата му. Има мноооого полезна информация в тях!
Сега ето накратко и моята рецепта за кисело мляко от соя. Принципа е като при другото мляко . Разбира се най-добре е да си направите домашно соево мляко но процеса отнема повечко време за накисване на соята, мелене, варене и т.н. Много по-лесно ще е ако разполагате с кана за соево мляко (например Soyabella) или супник, който има функция за варене и на соево мляко ( например Aigostar). И тъй като аз още не съм се снабдила с такъв уред, (то само това нямам в къщи ама…:)))), си купувам готово соево мляко от dm дрогерия – Soya Drink Natur. Важно е млякото да е натурално, без захар или други вредни примеси. В последствие пробвах соево натурално мляко и на други две марки- The Bridge (английско) и Isola (италианско). И в двете има съвсем малко сол но това явно не пречи на процеса и като цяло с тях стана много гъсто и хубаво мляко!
Обикновено за закваска ползвам 2 лъжици от предишното мляко но последно пробвах с половин пакетче пробиотична закваска на Bulgari за да съм сигурна че ще има вътре всичките изброени щамове лактобцили. Разбира се не можех да се примиря само с промишлената закваска и сложих вътре 2 стръка домашна мента която си гледам в саксия на терасата (само леко измита и подсушена). Готовото мляко имаше лек аромат на мента особено около сръковете , които бяха изплували на повърхността.
Пробвала съм да си квася мляко и без готова закваска, само с 1 супена лъжица сок от кисело зеле и кора от био лимон. Стана отново много хубаво и с дъх на лимони. Естествено, ако си направите труда да си сътворите домашно „прясно“ соево мляко като изходна суровина може да получите много по-гъсто кисело мляко, но с купеното очаквайте доста суроватка.
И така накратко:
Нужните продукти:
1 литър соево мляко;
2 суп. лъжици от предишно соево кисело мляко или половин пакетче готова закваска (има в повечето магазини за здравословни храни). Става и с 2 таблетки от веганския „Провиотик“ или с други пробиотици.
2-3 стръка мента, магданоз, босилек или друго, измити и подсушени. Може да не слагате добавки но така се лишавате от многото неизследвани диви щамове на лактобацили, които живеят по повърхността на всички растения.
Начин на приготвяне:

Загрявате млякото в емайлирана тенджерка до 41-42 градуса. В началото е добре ако имате термометър с който да измерите температурата но и по стария бабин начин с потапяне на пръста (не трябва да ви пари) ще стане.
Приготвяте си буркан с вместимост поне 1 литър и на дъното му прибавяте 2 супени лъжици от предишното кисело мляко или половин прахче от купената закваска. Слагате и различни треви и добавки ако сте решили да има такива.
Прибавяте малко (около 150мл) от затопленото мляко и разбърквате добре с дървена лъжица. Лактобацилите не обичат много метала, но и с негово присъствие ще се получи. Наливате и останалото топло млякото и пак леко разбърквате, затваряте с капачката. Завивате буркана в одеало и после слагате в топла фурна или просто на топло място за 7-8 часа. Лятото обикновено няма проблем. Накрая след заквасването премествате готовото мляко в хладилника. Съхранява се без проблем 2 седмици.
Вкуса е като на пробиотично кисело мляко, не твърде кисел, но си има характерния аромат на кисело мляко. Има и лек аромат и на бобова култура но не натрапчив. И интересно, че този аромат го усещах само в началото…не знам дали свикнах или просто млякото с всеки път става още по-богато на добри бактерии и вече съвсем не усещам нищо странно. Ако слагате добавки може да получите много екзотични вкусове на лимон, мента, различни ароматни ядливи цветя, подправки, шоколад. Идеално е за похапване с различни зърненни закуски, за застройка на супа, за заливки на веган мусака, за сосове (с авокадо, тахан, доматен сос и каквото друго ви хрумне), изцедено може да се ползва за салата „Снежанка“ например, за кремове на торти или просто като десерт с плодове и мед. Пробвайте! Това е нещо наистина полезно и живо!
P.S. Има една подробност за която и аз се „светнах“ в последствие…Лактобацилите не обичат ултравиолетовата светлина, металите иииии елекромагнитните излъчвания от всевъзможни Wi-Fi рутери, телефони и 5G мрежи! Затова има една тънкост…завийте буркана в алуминиево фолио за да го предпазите от вредните радиации, и после в одеало. Може да ползвате хладилна пластмасова кутия за да си квасите в нея млеката. Облепете я отвътре с алуминиево фолио (стените, пода капака) и така може да сте спокойни за всичките си храни които съхранявате. Вътре в кутията може да сложите до бурканите с кисело мляко и 1 буркан с гореща вода и така той ще поддържа нужната температура за 7-8 часа и дори зимата няма как да не ви стане млякото. А напоследък пробвах да слагам буркана в малко кашонче облепено с алуминиево фолио отвътре и подплатено с още „бабъл“ опаковачно фолио и видях че в такъв кашон също перфектно си става, дори и зимата. И да знаете че в зависимост от температурата се дава привес на един или друг щам на лактобацилите или бифидобактериите….т.е. при равни други условия според температурата на която е заквасено и втасвало млякото (от 39 до 42 градуса) може да получите различно на вкус мляко – по кисело или по-блудкаво. Това си има своето очарование! Всеки път е като магия и резултата е сбор от много фактори! По принцип при по-висока температура се развива повече Лактобациликус Термофилус и млякото става по-киселичко, а при температура от 37-38 градуса се дава привес на бифидобактериите и така млякото е по-сладникаво. Експериментирайте и се забавлявайте!
Автор: Дани

11 thoughts on “Соево кисело мляко

  1. Димитър

    За да премахнете характерният бобен (или тревист) аромат на соята – при накисването добавете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Преди да разбиете соята в блендера я накиснете за 30 мин във вряла вода. Разбиването също го правете с вряла вода. Тествано многократно.

      1. dani Автор

        Напоследък пробвах да заквася и мляко на The Bridge Bio – Soya Drink Natural и мога да кажа, че се получава уникално добро кисело мляко. Още по-гъсто и вкусно!

    1. Теодора

      Здравейте Дани,
      Исках само да намеря повече информация за веган кисело мляко в България, но попаднах на вашия сайт, заради снимката, която сте ползвала.., както и на сайтовете на други прекрасни хора, обичащи като нас природата, красотата и отдадеността. И… Тогава разбрах, че Аз съм тук, но не заради веган млякото, а заради Любовта, исках да я изпратя на някого. Оттук ми беше най-просто, а ..аз все бързам занякъде…! Така че, сега спирам и я изпращам на вас – погрижили те се да го има това пространство, което ни свързва. Идеята е чудесна и много полезна!
      Аз съм Теодора и ще ви следя и занапред! А може и да се включвам с предложения, при мен има по много!Прегръдки!

      1. dani Автор

        Скъпа, Теодора! Благодаря ви за прекрасните думи и споделената любов, стоплихте ми сърцето! Съжалявам, че нямам много нови публикации напоследък, но като всички и аз „бягам“ по задачи. Но слава на Бог те са свързани с любимото ми земеделие, а сега нали сме в сезон…. Но хора като вас ме мотивират да бъда по-редовна и активна, и знам, че всичко което правя си струва, защото може да е от полза на някого! Блгодаря ви! Прегръдки и любов и от мен! 🙂

  2. Маргарита Димитрова

    Здравейте дали ще се получи да заквася с пробиотик на омни биотик панда че имам останали сашета от детето ?

    1. dani Автор

      Здравейте, Маргарита! За съжаление не знам отговора на вашят въпрос, защото точно с такъв пробиотик не съм пробвала. Но все нещо би трябвало да стане, макар че вкуса не знам дали ще ви хареса. Затова ви препоръчвам да не ползвате само 1 вид закваска (този пробиотик), а да прибавите и малко ядливи цветя, билки, подправки или лъжица от любимото си кисело мляко. Тъй като вкуса на традиционното българско кисело мляко се дължи на двата основни щама – Лактоб. Булгарикус и Лактоб. Термофилус, а те са разпространени навсякъде в нашата природа, е по-добре да се подсигурите че ще присъстват накрая и в готовия продукт. Пожелавам ви успех и прекрасен резултат! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *