Зеленчуци на тиган с веган майонеза

Ето ви едно вкусно предложение за пържени зеленчуци с майонеза….но нито зеленчуците са точно пържени нито майонезата е стандартната. Това е така да се каже малко по-здравословната алтернатива, но вкуса повярвайте ми дори е по-хубав!!!

Майонезата е идея която взех от други сайтове и само добавих някои неща от себе си. За да си я направите ви е нужна така наречената „аквафаба“ – вода от сварени бобови, която е богата на много протеини и затова майонезата с нея се получава като с истинско мляко или жълтъци. За целта не изхвърляйте водата от буркана с грах, нахут или боб. В краен случай може да си отделите малко вода и от бобената яхния, когато е почти готова, преди да сте сложили солта, червения пипер, олиото и подправките. Половин чаша от тази вода ще погълне доста мазнина, около 1.5 ч.ч. че и повече, но пък може да ползвате качествен студено пресован зехтин и да не се притеснявате толкова. Трябва ви и пасатор за да направите емулсията.

За да си направите около 600мл копринена и много вкусна майонеза са ви нужни:
1/2 ч.ч вода от буркан със сварен грах (нахут или боб);
1.5 ч.ч. зехтин, олио от гроздови семки или друго олио по ваш избор;
1 малка скилидка чесън;
1-2 ч.л.  копър (аз ползвах замръзен), може и друга зелена подправка по ваш избор;
1/3 ч.л. сол, може да ползвате черна хималайска сол за по „яйчен вкус“;
1ч.л. качествена горчица (може и без) 
1с.л. лимонов сок;
1с.л. суроватка от естествено ферментирала туршия  (кисело зеле или краставички например) – така внасяте полезни лактобацили и повече „млечен вкус“. Особено зимата винаги имам такава суроватка, но ако нямате може и без нея.
Начин на приготвяне:
Взимате празен буркан и слагате вътре първо аквафабата (водата от граха), и всички подправки без олиото и разбивате с пасатора докато добре се разпени. После докато разбивате с пасатора, започвате да добавяте на тънка струйка олиото (аз наливам направо от бутилката и затова не мога да дам точно количество).  Когато добавите достатъчно количество олио ще забележите как сместа започва да се сгъстява. Добавяйте олио докато гъстотата ви хареса. Опитайте, прибавете още сол или лимон (суроватка) за да е по ваш вкус. Получава се почти пълен буркан от 720мл. Съхранявайте в хладилника до 1 седмица. Имайте в предвид, че вкуса на майонезата ви зависи най-много от вида на мазнината, която ще използвате. Някои видове студенопресован зехтин са леко горчиви или лютиви. Ако правите майонезата с тях със сигурност ще получите и друг цвят – бледо жълто-зелен. На някои хора им харесва тази лека горчивина, особено смесена със салата, но все пак ако не ви се рискува, пробвайте първо с по-малко количество или пък заложете на олиото от гроздови семки, което е напълно неутрално като вкус и аромат и с него се получава наистина перфектно!
За зеленчуците: 
Трябва ви тиган с качествено каменно покритие (или керамично). Аз не слагам мазнина. Нарязвам зеленчуците – картофи, моркови, червена чушка и червен лук,  слагам ги в тигана и започвам да бъркам докато започнат да се запичат. Може да сложите и други зеленчуци по ваш избор и според сезона, но се съобразете с времето им за приготвяне и сложете първо най-твърдите. Когато получат лек загар, след около 10 мин., добавям малко вода (в моя случай около 30-40мл), добавям сол, малко къри на прах ( „тика масала“ или „рас ел ханут“ или някаква подправка от индийската кухня), похлюпвам с капак и намалям котлона (в моя случай на 4 от 9 степени) . Ако нямате толкова голям капак за тигана, използвайте голяма метална табла (поднос) за кекс :). Оставете на котлона да си къкри още 10-15мин. После отворете, разбъркайте, добавете броколи или карфиол накъсан на „розички“, 1 -2 скилидки чесън нарязани на ситно, посолете и тях и оставете под капака за още 10-15мин. Накрая отворете и проверете с вилица как е степента на готовност на картофите и броколите. Броколите трябва да са леко хрупкави, а картофите добре сварени. Водата би трябвало да е напълно извряла. Накрая извадете зеленчуците в чиния и гарнирайте с майонезата или в краен случай ползвайте био соев сос  и зехтин или пък пробвайте и другата ми любима „зелена моайонеза“ с авокадо.
Ами това е…дано и на вас ви хареса колкото и на мен! 🙂 Аз заради тези зеленчуци си купих най-големия уок, който намерих с каменно покритие, защото все не ми стигаха!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *