Азиатски десерт със сладък лилав картоф – Куи (Kuih)

След като няколко дни търсих вдъхновение в интернет за рецепти със сладки картофи, попаднах на този интересен азиатски десерт, който се готви на пара.

И тъй като имах уред за варене на пара и всички останали продукти реших да си го направя. Но разбира се вкарах малко български привкус като добавих леко запечени на тиган орехи, а и така се опитах да вкарам малко протеини.  Оригиналният десерт се прави в повечето случаи от кокосово мляко, захар, листа от пандан за ароматизиране, някакъв оцветител (плод, зеленчук), оризово брашно и нишесте от тапиока. Вари се на пара и се реже на парчета….и прилича малко на нашият балкански локум :). Но на вкус няма тази еластична и дъвчаща текстура, а по скоро е като по-твърд млечен пудинг. На мен лично много ми допадна. Лек и приятен десерт, без глутен,  който може да се хапне и за закуска, макар че с тези брашна и нишестета в състава е доста въглехидратен, но пък орехите и кокосовото мляко малко балансират нещата. Предполагам че спокойно може да се направи и със соево мляко ако целите да увеличите още повече протеиновото съдържание. Приготвя се относително лесно особено ако имате вече сварени картофи. А ако нямате уред за готвене на пара, може да ползвате дълбока тенджера с чаша вода на дъното и „кошничка за варене на пара“. Това са едни приспособления които са доста евтини и се продават в магазините за домашни потреби. 
И така …ето и нужните продукти:
150 г сварени на пара сладки лилави картофи;
40г захар или друг подсладител; 
щипка сол;
125г кокосово мляко;
10г оризово брашно;
75г нишесте от тапиока;
50г орехи или други ядки (може да се запекат за по-добър аромат);
около 40г кокосови стърготини за овалване. 
Начин на приготвяне:
Всичко се сипва в една купа без орехите и се пасира с пасатор за най-лесно. Накрая се добавят накълцаните орехи. Аз ги запекох леко на тигана, но може и да са сурови. А за подсладител аз ползвах ксилитол 40г и прибавих още 1с.л. кленов сироп защото реших че не е достатъчно сладко. Вие може леко да опитате и да прецените. 
Тези продукти са за малък десерт който се сипва в тавичка с диаметър 20см и става висок около 2см. Ако искате направете двойна доза. Аз реших да е по-малко като за начало за да го пробвам, а и уредът ми за пара е с 2 кошници с такива размери и не исках да става много висок. 
След като всичко е разбъркано добре се сипва в подходяша купа или тавичка застлана с хартия за печене за да се извади после по-лесно десерта. Тавичката се слага в уреда за пара и се вари там 40 минути. После се вади и се изчаква да се охлади половин час на стайна температура. После се слага в тавичка поръсена с кокосови стърготини, слага се в хладилника за още половин час да стегне окончателно и се нарязва на парчета, които също се овалват в стърготини. Съхранява се в хладилник. 
Ами това е в общи линии. Получи се интересен и забавен десерт. В интернет има различни комбинации с плодове и цветове, така че може да се позабавлявате! 
Добър апетит!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *