Пълнени чушки с ориз + гарнитура от кореноплодни

Есен! Ах тази невероятна „златна есен“, която изобилства от багри, плодове, зеленчуци и ….аромат на печени чушки! Просто нямаше как да не си направя поне няколко пъти тази рецепта за пълнени чушки….и всеки път става различна според наличните продукти и настроението ми!

Ето ви моята базова рецепта върху която да импровизирате: 
Нужните продукти за 4 порции:
4 големи червени камби или 7-8 по малки чушки;
1 ч.чаша бял ориз или друг по ваш избор ( аз използвах този на „Родна стряха“ от Лидл);
1 морков;
1 стрък целина;
1 глава лук;
3-4 с.л. зехтин за готвене;
подправки: 1ч.л. сол, 1ч.л. къри на прах, 1ч.л. сухи подправки: босилек, риган или друго;
 За гарнитурата:
2-3 обикновени картофа, 1-2 малки сладки картофи, 1 корен пащърнак, 2 моркова или земна ябълка (гулия). 
Начин на приготвяне: 
Първо измийте ориза в голяма цедка за чай и го оставете да се накисва заедно с цедката в купа с вода. През това време обелете и подгответе зеленчуците и изчистете семките на чушките. В малка тенджера сложете зехтина и нарязаните на кубчета лук, морков, и целина и задушете за минута. Добавете бързо и измитият и изцеден ориз. Разбъркайте за половин минута и веднага прибавете 1ч.ч. вода. Прибавете солта и подправките и бъркайте до сгъстяването на тих огън около 5 -7 мин. Не пържете, а само задушавайте, защото в противен случай може да си докарате киселини в стомаха! За целта не слагайте котлона на най-високата степен, и добавяйте по малко вода ако се наложи. Докато ориза се свари леко и сгъсти си нарежете кореноплодните за гарнитурата. Аз имах и един лилав сладък картоф който вкара още цвят и неповторим вкус в цялото ястие, но вие може да го замените с обикновен оранжев сладък картоф или каквото имате. И ако питате откъде взимам тези лилави картофи, веднага ще си кажа – отглеждам си ги! И пащърнака аз си го отглеждам.  🙂 Обаче тази тема със сладките картофи е доста обширна и имам отделна статия за тях…а сега да продължим с рецептата.
Овкусете кореноплодните със сол и подправки по ваш избор например къри, мащерка, босилек, риган, и ги сложете в подходяща тава (плаке). Налейте 1 ч.ч. вода. Овкусете камбите с по 1 щипка сол във вътрешността им и ги напълнете с ориза. Ориза не трябва да е прекалено сгъстен и сух…ако е така му добавете половин чаша вода и разбъркайте за да го напълните по-лесно. Накрая затворете с капачетата. Ако работите с обикновени чушки затворете отворите им с кръгли резени от картофите. Когато нагласите цялата композиция в тавата, я сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с вентилатор за  30-35 минути. 
Съвет: За да не изсъхва прекомерно повърхността на ястието може над него да се сложи голямата тава на фурната (обикновено е правоъгълна и черна, емайлирана тава), за да се получи нещо като капак. Обикновено хората биха го покрили с алуминиево фолио, но аз съм ви казвала колко е вреден алуминият за тялото ни и затова не бих рискувала с него. И при това „номерът с празната тава за капак“ ви спестява разхода за фолио или хартия за печене. Разбира се и без покриване ще стане, но тогва трябва да следите нивото на вода в тавата и ако се наложи да долеете. Накрая на готвенето не трябва да е останала почти никаква вода, но не и да е загоряло. 
Накрая при поднасяне може да гарнирате със сос тахини или сос от соево кисело (мляко, зехтин, чесън,сол, лимон и копър). 
Това е една от любимите гозби в нашето семейство! Опитайте и вие!
Добър апетит!
Автор: Дани



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *