Зелена майонеза с авокадо

IMG_20140402_195438Ето една здравословна алтернатива на традиционната майонеза. За да си я направите трябва да си купите авокадо, което ако не е добре узряло, сложете във фруктиерата с плодовете (добре е да има и банани).

Оставете там за няколко дни и проверявайте периодично дали не е омекнало при натиск. В момета в който омекне, приберете в хладилник и съхранявайте там до момента на използване. След като го разрежете и използвате част от него, намажете повърхността на това което остава с лимонов сок за да не почернява и поставете в подходяща кутийка с капак или просто увийте в опаковачно фолио. А ето и един съвет от моята практика. Ако се чудите дали е узряло авокадото ви, може да отрежете първо „върха“ му откъм дръжката, не бива да засягате костилката. Обикновено това е участъка който омеква първи. Ако след дегустацията установите че нивото на зрялост не е достатъчно, няма нужда да изхвърляте авокадото. Оставете го така отрязано при други плодове и изчакайте още 2-3 дни. Отрязаната повърхност ще почернее и ще хване „коричка“, но плода няма да се развали а ще доозрее. После просто обелете тази коричка и останалата кора, махнете костилката и се насладете на перфектния вкус. Добре узрялото авокадо е истински деликатес с консистенция подобна на масло и аромат на ядки. С него могат да се правят както сладки, така и солени кулинарни шедьоври, които бъдете сигурни ще са и много здравословни, защото авокадото съдържа редица минерали (калий, мед,манган, магнезий, фосфор и др. ), витамини ( вит. К, фолиева киселина, вит. Ц и др.) и полезни мононенасители мазнини. Пълното съдържание на вещества в 100 г сурово авокадо може да видите от тук.
А ето и моята любима рецепта за „зелена майонеза“ :
1 добре узряло авокадо
сока от 1 малък лимон
1 скилидка чесън
2-3 стръка пресен копър (магданоз, босилек)
сол – около 1/2 ч.л. или на вкус
2-3 с.л. студенопресован зехтин (може и без него)
20-30 мл вода или повече ако искате рядък сос а не майонеза.
Всичко се пасира в кухненски робот или блендер до гладък крем. Опитва се и ако има нужда от още подправки се добавят.
Така приготвената майонеза се съхранява в хладилник за 2-3 дни. Чудесна добавка е към всякакви зеленчуци на пара, сандвичи, салати.
Автор: Дани

IMG_20150401_190736

2 thoughts on “Зелена майонеза с авокадо

  1. Нинка

    Много е вкусноооо, много ми хареса. ☺
    Никога не бях опитвала авокадо, но се получи страхотна разядка. Намазах го върху оризови зърненки и стана супер сандвич.
    Благодарности за лесната и вкусна рецепта!

    1. dani Автор

      Много се радвам, че ти е харесала рецептата!!! Това е любимата „майонеза“ на нашето семейство и откакто я открих си купуваме редовно авокадо. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *