Чудните сладки картофи – как да ги отгледаме сами?

Сигурно сте забелязали как в последните години започна масово продажбата на сладки картофи и у нас, и не случайно. Този чуден кореноплоден зеленчук произхожда от Централна Америка и понастоящем страните с най-голямо производство са Китай, Индонезия, Виетнам и Индия, но неговите предимства „превземат“ все повече територии.

Сладките картофи или както ги наричат батати (Ipomaea Batatas), са от семайство поветицови (Convolvulaceae) и са само далечно свързани с обикновените катрофи, които са от род картофови (Solanaceae), затова хора които са алергични към консумацията на картофи, домати, чушки и патладжан, могат да се възползват от техните невероятни хранителни качества. А и сега като разбрахте, че тези чудни растения са от семейство поветицови, веднага може да се досетите, че се „държат“ като досадният плевел „поветица“, известна на всички градинари – хем са упорити, хем издръжливи на болести и вредители, хем пускат лиани и бурно катерят огради, или покриват почвата с пелена която не дава много шанс на дуругите растения да виреят. Затова си предвидете достатъчно място в градината за тях. Миналата година имах само една леха но тя се разпростря на 2 метра в широчина. Разбира се всеки път когато минавах край нея прибутвах „непослушните“ лиани към центъра. Преди 2 години когато започнах за първи път да отглеждам сладък картоф, ми дадоха съвет да слагам до всеки корен колче и да навивам около него лианите и да не им разрешавам да се стелят свободно по почвата, защото веднага почват да пускат корени и така можело да отслабят енергията към основното стъбло и клубените които се образуват. Но след миналогодишният ми опит и гледането на доста видеа от това как в Китай гледат сладките картофи, стигнах до извода, че изобщо не си струва да се главоболите с повдигането на лианите, дори е по-добре просто да оставите растенията на свобода. Какво е нужно да знаете за да започнете отглеждането на тези картофи в градината? Най-напред трябва да се снабдите с „изходен материал“ – картофи от различни сортове. Има групи във фейсбук където вече се продават отгледани на наша почва и картофи и разсад. Има и обяви в olx и други платформи. Потърсете! Може и просто от магазина да си вземете клубени както направих аз. 
1. Започнете с подготовка на разсад през месец март.
Имайте в предвид, че сладките картофи обичат топлината и влагата, и няма да понесат никакво застудяване и слана! За засаждане в градината дневните температури трябва да са над 18 градуса а нощните е добре да не слизат под 13° за да се чувстват растенията добре.
За да се получат добри кълнове (разсад) са нужни около 4-6 седмици. Така че ако натопите картофите в първата или втората седмица на март до края на април трябва да имате вече достатъчно добри издънки с коренчета. Но и в началото на април може да заложите разсада за да имате такъв през месец май, когато в повечето райони на страната вече няма опасност от отрицателни температури и спокойно може да пристъпите към засаждането му в земята. Планирайте всички тези дейности според местните климатични особености.
Тези картофи се размножават много различно от обикновените.
Какво е нужно за разсада? Обикновени пластмасови кутии от храна, стъклени буркани, или каквото там измислите. Най-важното обаче са самите картофи! Да знаете че има доста сортове и някой са по-родовити и с по-малък вегетационен период, различават се и по вкус и аромат. Ето тук информация за по-любознателните относно сортовете но е на английски. Аз имам опит общо с 3 вида:  обикновен оранжев, лилав (не знам точния сорт просто миналата година януари някъде си купих една мрежичка с 2 такива картофа от Лидл), и бледо жълт с розова кора (предполагам сорт „Мурасаки“), който ми дадоха едни приятели. Какви са моите изводи за тези трите: оранжевите най-малко пускат кълнове и от тях имах най-малък добив, като цяло са малко трудни. Вероятно просто не мога да случа на добър сорт. Но иначе те пък си остават най-сладките на вкус! Но именно този прекалено сладък вкус не се харесва на някои хора от семейството ми. За сметка на това сорта „Мурасаки“ (бледо жълти отвътре) са супер жизнен сорт – лесно покълват и дават мноооого кълнове и добра реколта. От един голям картоф може да си изкарате 20-30 броя кълнове. На вкус не са малко сладки и затова повече се харесаха на моите „традиционалисти“. 
Лилавите ми картофи също се оказаха доста жизнени и дадоха много и едри клубени накрая. Те също не са толква сладки но имат по-специфичен акомат от другите…бих го оприличила малко на печени кестени. И на вкус са с подобна сладост. А заради цвета си предполагам че имат най-много антиоксиданти в сравнение с другите разновидности. Ако се разровите в групите за земеделие във фейсбук или в частните обяви в olx, сигурно ще намерите много хора които продават различни сортове или направо разсад „пикиран“ в кофички. Но готовият разсад е скъп, а да си направите сами не е трудно. Така че запрятайте ръкави и измислете топло и слънчево място където да разположите кутиите и бурканите със сладки картофи, готови за размножаване!
И така, просто натопете картофите легнали или изправени дополовината в съда в чиста вода и не забравяте да доливате водата през някоко дни или всеки ден, а веднъж в седмицата може да смените водата. След около 1-2 седмици ще забележите че картофа си е пуснал корени а в горната си част почва да пуска издънки. Когато тези стръкчета с листа станат дълги поне 10-15 сантиметра, може да ги откършите внимателно от клубена и да ги потопите в отделен съд с вода за да започнат да си пускат корени. Това става доста бързо и за още 2 седмици макс. ще имате стръкове с доста добре разбити коренчета. Това е готовият ми разсад и вече може да го посадите с градината. Много често кълновете са близо до водата и сами си пускат кълнове още преди да сте ги отделили от основния картоф, тогава направо може да ги засадите. Гледах клип в който китайските фермери режеха лиани от вече големи и мощни растения и нарязваха самата лиана на пръчки от по 20-30 сантиметра, после заравяха тази лиана като оставяха само десетина сантиметра над почвата да стърчат с няколко листа и така реално посаждаха нови картофи, без дори да ги киснат и да чакат да пускат предварително корени! Упорити растения ви казвам! 🙂  Стига да има достатъчно влага в почвата и редовни поливки, няма какво да им стане! 
Личен експеримент: По нова година правих доста печени сладки картофи и забелязах че на някои от клубените имаше зачатие на кълнове в някой от краищата им. Отрязах този край малко по-дебело и потопих във вода в кутийка – обеленото към водата а кората с кълнчето стърчеше леко над водата. И така то взе че покара. Даже няколко кълна пусна тази „обелка“, сложих и още 2 обелки. И тъй като беше рано (февруари) и не исках да мъча кълновете, когато станаха една педя високи ги насадих в пръст и в кофички от кисело мляко. Сега си имам и разсад. Но забелязвам че растежа им в кофичките се забави, окапаха долните им листа…имаха някакъв период на адаптация и като цяло, въпреки че ги поливам редовно и са на топло и светло, малко трудно и бавно вървят…но и по-добре, защото е рано и няма къде да ги садя още с този студ навън. Надявам се като ги сложа в земята после да се оправят!  
Ако заложите твърде рано разсада може да се окаже че лианите ви излизащи от картофите стават над  2 метра…какво да правите? Просто отделете най-дългите лиани, нарежете ги на части от по 20 см и потопете единият им край да си пуска корени в отделен съд. На всяко място където е имало листо излизат корени или ако е над водата става на връх и разклонение. Аз обикновено късам листата от местата които ще са потопени, за да не ми се размотават и да загниват във водата. По този начин с нарязването на лианите, ще си имате още повече разсад. Но не чакайте корените да стават прекалено дълги и тънки…казват че ако са къси и дебели коренчетата има по-обилна реколта, а ако са тънки и много, е по-добре да ги поизрежете преди засаждане. 
2. Какво е нужно за да растат щастливи сладките ви картофи в градината? Най-вече редовно поливане и достатъчно топло време. Не се лъжете като мен да засадите картофите в началото на април, дори и кълновете ви вече да са около метър и да нямат удържане в къщи! Не са ли отминали напълно вероятностите от слана няма смисъл. За втора година правя тази грешка и корените които съм сложила рано, дори и завити под найлон, пак измръзнаха. Е, вярно е че в последствие забелязах, че отново покараха от земята (казвам ви, упорита работа :)))), обаче не си струваше като цяло притеснението. А и с този променен климат какъвто и сорт сладък картоф да сте посели все ще станат достатъчно големи до началото на студовете през октомври, когато трябва да сте ги извадили. 
Стръковете с достатъчно големи корени се засаждат на дълбочина от 10-12см, леко полегнали, особено ако са по дългички (над 20 см.) на разстояние от 40 – 50см един от друг. Хубаво е да се садят на леко повдигната леха от 30см например, но и на равното да ги посадите пак ще станат. Аз не съм правила повдигнати лехи, но тази година ще пробвам…може би наистина ще е по-лесно при ваденето накрая. Покрай стръковете може да се мулчира с дървесни стърготини, слама или окосена трева за да им пази влагата и да не никнат плевели в началото. После като избуят растенията сами ще се пазят. Накрая през късната есен може да спрете с поливането 1-2 седмици преди да се извадят картофите за да не са мокри при ваденето.
 Болести и инсекти не съм забелязала да има по тези растения от което съм мнооого щастлива. Няма колорадски бръмбар, представяте ли си!!!! 🙂 Имах само малко надупчени листа, явно все пак нещо ги яде. Но по-голямата напаст се оказаха поповите прасета и мишките.
За първите знаете че са голяма напаст и ако не искате да ползвате отрови за убиването им ще трябва повечко да се потрудите. Тази година установихме, че успешно може да хващаме поповото прасе (известно като конощипи)  с капани с бира:   пълни се стъклена бутилка с 1 пръст бира и се заравя на 45 градуса, като гърлото е леко под повърхността. Отгоре се покрива с керемида и със сено за да е хладно и сянка. Всеки ден се проверява (изважда се внимателно бутилката от дупката) и се вадят от там жертвите с дълъг подвид тел, като изсипвате съдържанието в средно гляма кофичка. Бирата може пак да я налеете в бутилката и да продължите да си я ползвате за примамка. После жертвите ги дайте на пилетата (кокошките) ако имате. Направо се избиват за тях. Бира с мезе, кой ти го дава!  А за мишките и къртиците…ами не знам. Ръсим там с един био препарат от семена на рицин, ама нещо не действа колкото ни се иска. Купихме капан за къртици и с него в началото хванахме 2 броя но после сякаш се изхитриха и не искат вече да се хващат. Купихме и 2 соларни уреда които уж излъчват звук който би трябвало да гони и попови прасета и мишки и къртици, но майка ми каза че „разбойниците“ се събирали около него на дискотека и така….Полза никаква! Реално къртиците не ядат картофите но по техните тунели се настаняват мишки и тогава става страшно. Извадих няколко много големи картофа издълбани и кухи! 
Но като цяло съм много благодарна за успеха който имахме с тези картофи, защото се оказаха лесна за отглеждане култура. Не се копаят, не се пръскат, не се плевят….само трябва редовно поливане. Ние сме с капково напояване и ни беше лесно, въпреки големите суши които бяха през август и септември. Извадихме картофите в началото на октомври когато листата им почнаха да жълтеят и имахме повече от добра реколта – около 3 щайги от 15-20 корена някъде и една не много дълга леха.  Имам пуснати кратки клипчета в Инстаграм и може да ги видите като ме последвате на: dani_tuklisi
4. Съхранение: Сладките картофи се сърханяват много лесно ако се оставят без да се мият наредени на 1 ред в щайги постлани с хартия, на сухо, хладно и тъмно място например мазе. Могат да изкарат поне 6-8 месеца без проблем. Желателно е след изваждането да се държат няколко дни на сухо и проветриво, топло място за да се втвърди кожицата им. Така издържат още повече.  Значи аз правя така: първо на тавана на къщата за 3-4 дни за да изсъхне добре повърността им и после в мазето на хладно за през зимата. 
3.Кулинарни и здравословни ползи от сладките картофи: 
Сладките картофите са много богати на фибри, витамини и минерали, подпомагат здравето на червата, мозъка, сърцето, зрението, имунната система.  Имат антираково действие и високо антиоксидантно действие, особено лилавите и оранжеви сортове.  Листата им (за разлика от обикновените картофи) също се ядат след като се задушат  – много са вкусни и също имат своите здравословни ползи. Особено богати са на витамин К1, вит. А, вит. Ц и др. Ако искате по-подробна информация може да намерите в тази статия на английски език. 
В 1чаена чаша – 200г печен с кората сладък картоф има: 180 калории (41г въглехидрати, 4г протеини, 0.3г мазнини, 6.6 фибри): 
Витамин А – 213% от препоръчителната дневна доза (ПДД) , 
Вит. Ц – 44% , Манган – 43%, Мед – 36%, Вит.В6 – 34%, Пантотеинова киселина(Б5) – 35%, Б6 -34%, Тиамин (Б1) – 18%, Б2 -16%, Ниацин (Б3) – 19%, Калий – 20%, Ниацин 19%. Съдържат още магнезий – 13%, желязо -8% , фосфор -9% , калций и цинк – 6%, селен -1%.
Относно начина на приготвяне на сладките картофи, бих казала, че списъка е доста дълъг. Като се започне от класическите печени сладки картофи с кокосово масло и подправки и се стигне до пълнежи за торти и сладкиши. Но сега тук в тази публикация исках да наблегна повече на начина им на отглеждане и на здравословните ползи, като се надявам с това да ви вдъхновя и да предам своя досегашен скромен опит в отглеждането на този чуден зеленчук! 
Знам, че има още много неща които могат да се кажат по темата, но мисля да спра до тук и просто да ви оставя да разгледате снимките които говорят още повече. Съжалявам, че нямам достатъчно качествени кадри, но когато си улисан в работата и с кални ръце, забравяш да снимаш. 
Пожелавам ви много физическа сила, здраве и ентусиазъм за да експериментирате на воля и с любов в своите градинки! 
Автор: Дани



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *