Ефикасен рол-он дезодорант със сода

Ако се чудите как може в летните жеги да запазите своята „телесна свежест“ без да прибягвате до „тежката химия“, може да си отдъхнете! Днес ще научите моята супер простичка и ефикасна рецепта за рол-он дезодорант.

Ползвам това средство от 4 години и нямам никакви оплаквания! Като цяло обикновената готварска сода (сода бикарбонат) е невероятен продукт, който може да се използва за много други неща освен в кулинарията, но няма да се задълбочаваме сега в това. По-важното е, че тя е супер алкализиращ продукт и поради това ако се нанесе на кожата предотвратява развитието на бактериите които разлагат телесните течности и предизвикват миризмата на пот. Предимството при нея е че не запушва порите и не ви пречи да се потите, а просто няма неприятна миризма. Трябва много да внимавате какво слагате под мишниците си, защото там се намират много лимфни възли и токсичните субстанции от традиционните дезодоранти лесно влизат в кръвообращението ви, а липсата на изпотяване изобщо не е нормално най-малкото поради факта, че така няма как да изхвърляте токсини и да се охлаждате.
Ако нямате подходящ контейнер от предишен рол-он дезодорант или не ви се занимава ще ви кажа една тайна. Достатъчно е просто да оставите едно пакетче със сода в банята и винаги когато се изкъпете да потапяте мокрите си пръсти в пакетчето и да втриете по малко сода под мишниците си. На мокра кожа тя ще се разтвори бързо, а каквото остане неразтопено ще изпада. После и да се потите няма да имате проблем с неприятни миризми. Обаче ако е средата на лятото а вие сте цял ден навън и се потите за десети път ще трябва да нанесете отново вълшебния прашец по някое време през деня, за което е по-удобно да си имате направен дезодорант. Има и една малка друга подробност. Ако носите тъмни дрехи и се потите обилно е възможно да се образуват бели петна по дрехите ви …нооо това става и без да сте слагали сода от самите соли които се садържат в потта.  И ако не сте се сетили още, сода може да нанасяте и на краката си в случай, че имате проблеми с миризмите и там. Тя помага и за предпазване от образуването на гъбички по кожата и ноктите. 
И така ето я и моята рецепта за соден рол-он:
Нужните продукти за 50мл:
празен контейнер от рол-он дезодорант за 50мл (който лесно се отваря)
20мл етилов спирт 70°;
1-2 с.лъжици сода бикарбонат;
6-8 капки етерично масло по избор – лавандула, мента, гераниум, иланг-иланг, чаено дърво, евкалипт, салвия, кедър или сантал (без цитруси);
вода до запълване на обема на контейнера;
За подобряване на рецептата, по желание добавете: 
1/3 кафяна лъжичка ксантанова гума (Xantan Gum)
– има я в здравословните магазини. Тя прави сместта гелообразна!
Начин на приготвяне:
Най-напред трябва да си осигурите контейнер за рол-он. Тези които са стъклени с пластмасово топче отгоре са доста удобни, защото лесно се отварят с издърпване на горната част с топчето. Ето един съвет: Купете си такъв рол-он от dm дрогерия на марка Alverde – това е марка относително евтина немска био козметика и е от „безопасните“ :). От сега ви казвам, че тези техните рол-они не са много ефикасни но вие може да ги подобрите ;). Сипете около 1 лъжица сода вътре и разбъркайте. Така ще имате ефективен дезодорант, който може да използвате и накрая си запазете контейнера, измийте го добре и е готов за употреба! 🙂
След това рецептата е малко „на око“. Първо сипвате в шишенцето 1/3 спирт, после в спирта капвате етеричните масла (защото спирта разтваря тези масла и е важно да се сложат в него) и разклащате добре шишето. После от пакетчето сипвате сода до половината на шишето. Доливате с обикновена вода от чешмата или ако искате повече екстри може да долеете с розова вода. Затваряте с пластмасовото топче отгоре и завъртате капачката. Разклащате добре и това е! На другия ден ще видите че содата не се е разтворила цялата в течността и така трябва да бъде. Целта е да имате наситен разтвор на сода. С течение на времето водата в шишенцето ще намалява и дезодоранта ви ще се сгъстява. Винаги може да долеете вода или просто да си направите нова смес върху остатъците на старата. 
И не забравяйте да разклащате добре преди всяка употреба! И внимавайте с пренасянето в чантата….не го препоръчвам, защото става доста течна субстанция която тече през капачката на тези контейнери. Те са предназначени за по-гелообразни смеси.
И ето тук идва новото ми подобрение на рецептата,… моето откритие от последния месец е ксантановата гума! Това е полизахарид получен чрез ферментация на захар от зърнени култури (предимно царевица) и се смята на напълно безопасна за хранителнта и козметичната индустрия. Използва се като емулгатор и сгъстител. Дозата е обикновено половин равна чаена лъжичка на 1 чаена чаша. Разтваря се добре в топла и в студена вода, но не и в мазнина. Ето затова ви предлагам да се снабдите с тази съставка и да смесите в отделна каничка около една трета кафяна лъжичка от ксантановата гума която представлява бял прах със содата и тогава да долеете с малко вода. Разбъркайте енергично в вилица (малка бъркалка) и след като стане хомогенна сместта я налейте внимателно в контейнера със спирта и етеричните масла. Ако трябва долейте още вода до запълване на обема. Затворете добре контейнера и разклатете енергично! И ето че имате истински рол-он който не се разплисква при разклащане и пренасяне в чанти и не се разтича по кожата ви след нанасяне. Но все пак ако нямате тази съставка, не се безпокойте! Направете си дезодоранта и без нея. Той ще е също толкова ефикасен. От опита ми с ксантановата гума мога да кажа че доста силно желира и дозирането му е малко сложно. Така че по-добре сложете съвсем малко и ако резултата не ви удовлетворява прибавете още. Аз правя по-големи количества смес в една каничка и пасирам с пасатор. Така става наистина много бързо и супер хомогенно.
И накрая малко пояснения за етеричните масла. Не слагайте цитруси тъй като те проявяват фототоксичност и може да ви причинят неприятности по кожата ако след тяхното нанасяне се излагате на слънце. За лятото любима комбинация ми е мента и лавандула. Ментата има много свеж и охлаждащ ефект. Подходяща е за мъже и жени. Но типични мъжки аромати които са ми любими са санталовото дърво и кедъра. Изобщо с ароматите имате голямо поле за действие. Намерете своята любима комбинация, стига да използвате 100% натурални етерични масла и не смесвайте повече от 3 -4 аромата. Някой хора са алергични към определени масла, така че е добре да се тествате за алергия като нанесете малко от дезодоранта върху вътрешната страна на лакътя си и да изчакате няколко часа за реакция. Ако няма зачервяване значи може да ползвате тази ароматна комбинация. 
И  още едно предупреждение. Содата има свойството да избелва тъмните дрехи с неустойчиви цветове от памучни материи. Затова не прекалявайте с количеството дезодорант ако носите черна рокля за да не се окажете в неудобна ситуация! Ако трябва да носите такава дреха мога да ви препоръчам след баня да натъркате подмишниците си с чист лимонов сок и да оставите да изсъхне. Той също има ефект да обезмирисява и да предпазва от неприятни ухания. Пробвайте и двата варианта – лимонов сок или сода и сами решете кой  действа по-добре при вас! 
Пожелавам ви много свежи и незабравими моменти с новия дезодорант! 🙂
Автор: Дани

Ето така изглежда дезодорант в който е използвана ксантанова гума. Съдържанието е хомогенно и не се разтича.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *