Супа с манголд

Манголда е листно цвекло за което съм ви разказвала вече. Невероятно полезна храна, той също така е неутрален на вкус и атрактивен на вид, което го прави подходящ за всякакви ястия: супи, яхнии, задушен като гарнитура, като плънка в баници и питки, за добавка към сокове, за хапване в суров вид. Суровите дръжки на манголда са с високо съдържание на натрий, сочни и леко „солени“ на вкус. Опитайте ги и може да се изненадате приятно. 

Обичам да ползвам манголд в своята кухня и затова редовно си засявам напролет от този зеленчук. Той е двугодишно растение и се оказа лесен за отглеждане и доста студоустойчив.  Редовно повечето растения презимуват, като зимата ми дават щедро от листата си, които разбира се не успяват да растат със същата интензивност като лятото, а цветовете на различните сортове се променят и стават още по-наситени! Прекрасно е да наблюдаваш манголда във всичките му метаморфози. А на втората година когато пусне своя цветонос и направи семена, не се очудвайте ако напълни голяма част от площта наоколо в малки „бебета“, които ще поемат своя път по веригата на развитие, стига да ги поливате редовно особено в горещите месеци.  И така….стига обяснения. Ето я рецептата за супата, като количествата са ориентировачни. 
Нужните продукти за 6-8 порции:
около 600г картофи ;
2 моркови;
1 малък пащърнак (може и без);
1 червена чушка
2-3 стръка целина с листата или парче от глава целина;
1 глава лук;
2-3 скилидки чесън;
7-8 листа от манголд (може да се заменят със спанак, коприва, лапад);
1/2 ч.ч ориз – обикновен или кафяв (може да се замени с киноа, просо, елда или булгур);
3-4 с.л. зехтин за готвене;
подправки: сол, къри, черен пипер, девесил и джоджен;
1/2 връзка пресен магданоз за накрая;
малко соево кисело мляко или друго по ваш избор при сервиране;
По желание: ленено масло или смляно ленено семе по 1равна чаена лъжичка на порция.
Начин на приготвяне:
Подгответе си продуктите като обелите картофите, морковите и пащърнака, чушката и ги нарежете на кубчета. Измийте и нарежете на ситно целината и манголда, като отделите част от листата които да сложите в последните 5 минути от готвенето. Измийте и нарежете на кубчета лука (може и праз да ползвате), нарежете на ситно и чесъна. И така когато всички продукти са подготвени започнете с готвенето – сложете в голяма тенджера първо лука, моркова и пащърнака за да ги задушите леко в зехтина за минута, после добавете и картофите. В никакъв случай не ги оставяйте да се пържат, просто леко задушавайте всичко докато си загреете вода в електрическата кана. Но и с проста студена вода ще стане…ама поне да е филтрирана! :).  (Водата разбира се като количество е малко „на око“ и зависи от това колко гъста искате да е супата ви.) Добавете водата към задушените зеленчуци и прибавете дръжките на манголда и част от листата, както и целината и останалите подправки. Оставете всичко да ври за 10 мин. на умерен огън. После добавете измитият ориз или каквото сте избрали. Ако ориза ви е кафяв нали знаете, че ще трябва повече време за сваряването му, затова го сложете още в началото. Нека супата да ври още 15минути. Накрая сложете и листата от манголд и варете още няколко минутки.  Изключете котлона и след като супата спре да ври добавете магданоза. Аз обичам да си хапвам тази супа с добавка от 1 с.л. соево кисело мляко – първо слагам в купичката киселото мляко, разбърквам добре с лъжица от топлата супа и после доливам 2 черпака от останалата супа. Накрая може да налеете и струйка Extra Virgin зехтин или ленено масло. 
ВАЖНО! Не слагайте кисело мляко в цялата супа, защото ако не е достатъчно гореща тя ще се „закваси“ и докато изстине достатъчно за да я приберете в хладилника ще е станала доста кисела! Ако сложите това мляко и оставите супата да заври за минута няма да имате този проблем, но пък ще убиете полезните лактобацили! 
Относно лененото масло, което е доста капризно, ви препоръчвам да си вземете на био марката All Natura (немско, има го в dm и Billa). То не горчи и няма толкова натрапчив аромат на риба, както другите. Разбира се след отваряне винаги съхранявайте в хладилника и консумирайте в рамките на месец, защото много бързо се окислява и вгорчава. Лененото масло е изключително богато на Омега 3 мастни киселини и го добавям за да увелича полезността на тази невероятна супа. Ако нямате такова масло го заменете с 1ч.лъжичка смляно на кафемелачка ленено семе.  Може да си смелите известно количество от това семе но отново го дръжте в малко бурканче плътно затворено и в хладилника. 
Ами това е….
Добър апетит! 


Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *