Кекс с банани и розов шоколад

Ако ви се хапва вкусен веган, плодов кекс, може да си направи тази лесна рецепта. 
От известно време от фирмата Dragon Foods са пуснали в продажба различни „шоко дропс“ – шоколадови капки, които ви спестяват усилия да режете шоколад. А най-хубавото е че са веган и са с еритритол (безвреден подсладител). Реших да пробвам розовите капки които са с лиофилизирани ягоди и определено имат плодов аромат и лека киселинност. Този бананов кекс определено се получава много добре и с тъмен шоколад, но ако искате да избегнете енергезиращото действие на натуралното какао, това е правилният избор.
Нужните продукти:
50г орехи;
2 банана;
1с. л.  ленено семе;
3/4 ч.ч. кафява захар (може и кокосова) – 100г;
1ч.ч. соево кисело мляко (или някакво ядково мляко);
1ч.л. сода бикарбонат;
1ч..ч фини овесени ядки;
1ч.ч. брашно (по ваш избор);
3-4 с.л. зехтин за готвене (олио от гроздови семки или разтопено кокосово масло);
50г розов шоко дропс на Dragon Foods (може и друг вид накънцан на ситно шоколад);
настъргана кора от половин био портокал или 1 пакетче бурбонска ванилия;
2ч.л. кокосова захар за поръсване (може и захар “ Мусковадо“).

Начин на приготвяне:
Пригответе си една голяма купа в която ще забъркате сместа. В чопър първо смелете но не на много ситно орехите. Изсипете ги в купата. След това в чопъра смелете овесените ядки и лененото семе почти на брашно. А накрая прибавете в чопъра и 1 банан като смелите и него на каша. Изсипете и него в купата. Включете фурната да загрява на 170 градуса.
 После продължете с приготвянето на сместа – добавете 1 ч.чаша домашно соево кисело мляко, а ако нямате такова използвайте някакво ядково неподсладено мляко и малко лимонов или портокалов сок. Течността трябва да е общо 1 ч.чаша.  Накрая добавете и останалите продукти – содата, олиото, ванилията (потокаловата кора), брашното и шоколадовите капки. Объркайте добре с лъжица всичко. Готовата смес изсипете в тавичка с незалепващо керамично покритие или ако нямате такава постелете хартия за печене. Моята беше с диаметър 28см. Върху сместа подредете нарязан на тънко втория банан. Има 2 начина на рязане – на 4 парчета по дължина или по-лесният – на кръгчета. Върху банана поръсете малко (около 2 лъжички) кокосова захар.
Печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 170° С за 30-35мин. Накрая изключете фурната и отворете леко вратичката. Оставете вътре сладкиша за още 5-10 мин. за да излезе излишната влага. 
Насладете се на този вкусен, сочен и ароматен сладкиш! 
Да ви е сладко и забавно!!! 




 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *