Соленки с хумус и семена

Ако имате останал „хумус“, който се чудите как да оползотворите, ето ви една моя импровизация, която се оказа доста успешна.
Тези соленки са чудесни за пикник или за хапване в офиса, още повече ако искате да избегнете „чесновия дъх“. Аз имах 250г  хумус направен по класическата рецепта (пасиран варен нахут с чесън, сусамов тахан, кимион, сол, лимон и зехтин), който ми се мотаеше от няколко дни в хладилника и чакаше своята съдба. Ако ви се хапват мекички и ароматни питчици или соленки…не знам как да ги нарека, може да пробвате моята рецепта. Разбира се вие може да импровизирате с вашите любими подправки и любимо брашно.
Нужните продукти за 15 броя:
250 г хумус от нахут;
50г вода;
1 ч.л. сода;
1/2 ч.л. сол;
2 с.л. зехтин за готвене;
30г белени слънчогледови семки;
20г сусам;
20г ленено семе;
10г маково семе;
1/2 ч. л. смесена подправка от рода на „тика масала“ или „тандури масала“;
1/2 ч. л. къри на прах
1ч.л. стрит сух босилек или риган (сложете подправки по ваш избор);
140г брашно по ваш избор (според вида количеството може да варира).
Начин на приготвяне:
Сложете в една голяма купа всички продукти без брашното и ги разбъркайте. Включете фурната да загрява на 170° С с вентилатор и си пригответе голямата тава от фурната, като я застелите с хартия за печене.
После продължете, като добавите към сместа и брашното и бъркайте с лъжица докато ви е възможно. Накрая замесете меко тесто с ръце, добавете още малко брашно ако е необходимо. Трябва да се получи много меко тесто, което не лепне. От тестото с мокри ръце (може и с намазнени) направете 15 топчета колкото голям орех. Топчиците се подреждат на 3 реда по 5 броя в приготвената тава. 
Изпечете соленките за 20-22 мин. на 170° С. Накрая изключете фурната и подръжте още малко вътре тавата за 5-10мин. , като открехнете леко вратата на фурната за да стане повърхността на соленките хрупкава. 

Бон апети!!!! 🙂 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *