Крекери с моркови и цвекло

Ако често си правите сок от зеленчуци сигурно сте се чудили какво да правите с остатъците.
Като цяло пулпата останала след изтискването на моркови, цвекло и чушки e перфектнa за много неща – за добавяне в различни солени мъфини , соленки, салати,  супи и ястия. Разбира се морковите и цвеклото трябва да са обелени преди да ги пусните в сокоизтисквачката за да можете после спокойно да си ги съхраните и използвате. Замръзяването на такива остатъци в плътни торбички за фризер е добро решение. Аз имам бавнооборотна сокоизтисквачка на Кuvings и остатъците излизат доста сухи. При изтискването на някои по-влакнести зеленчуци като селъри, зеле, или пък домати, остатъците може да не са толкова приятни за влагане в ястия и печива, но пък са перфектни за направата на хубав зеленчуков бульон, така че не ги изхвърляйте! Но да се върнем на рецептата…Ето какво направих аз с остатъците от 3 моркова и 1 малка глава цвекло.

Нужните продукти за 1 тава с крекери:
1ч.ч. овесени ядки (може да се заменят с пълнозърнесто брашно по ваш избор);
125г пулп от моркови и цвекло (може да се замени и с настъргани на финното ренде моркови, цвекло);
1с. л. – 7г семена от чия;
1с.л. – 8г ленено семе;
3с.л. – 21г сусамово семе (светъл или тъмен сусам);
5с.л. – 35г белено слънчогледово семе;
2с.л. – 18г зехтин за готвене или олио от гроздови семки;
150мл гореща вода;
1/2 ч.л. сол;
1/3 ч.л. млян кимион;
1/3 ч.л. къри на прах (може и повече ако обичате по-люто);
1/3ч.л. подправка „Тика Масала“ (или други подправки по избор: сух босилек, риган, копър, чесън, сминдух..).

Начин на приготвяне:
Първо сложете овесените ядки в чопър или блендер и смелете на ситно, почти до брашно. Прибавете в уреда и лененото семе,чията, сусама и слънчогледовото семе и отново смелете малко. После изсипете смлените сухи съставки в купа. Добавете и останалите неща:  пулпата (настърганите зеленчуци), зехтина,солта и подправките. Накрая загрейте водата в кана (чайник) и изсипете при другите неща за да се споят съставките по-лесно. Водата няма нужда да ври а само да се стопли до 60-70 граадуса. Разбъркайте добре. Изсипете готовата смес върху лист от хартия за печене. Отгоре разстелете лист от прозрачно опаковачно фолио и разточете с точилка до кръг с дебелина около 3мм. След оформянето и разточването прозрачното фолио лесно се маха. Нарежете сместта с подходящ дълъг нож на ромбоиди, лекичко предърпайте листа от плота върху решетката на фурната. Печете крекерите на предварително загрята фурна с вентилатор на 180°С за 15 мин. После извадете от фурната решетката с хартията и обърнете внимателно крекерите. Пъхнете отново във фурната за още 4-5 минути за да станат още по-хрупкави. Като цяло през този втори етап от печенето трябва да сте много внимателни за да не прекалите. Печенето зависи и от дебелината на разточване, така че стойте до фурната и преценете степента на изпичане която на вас ще ви хареса. 
Ами това е! Стават лесно и са изключително засищащи и вкусни! 
Бон Апети! 
Автор: Дани
P.S. Пробвах да ги направя със сварено цвекло и резултата беше чудесен! Стават много по-рубинени като цвят. 
 Имах такова цвекло, защото предния ден варих за моята веган „руска салата“, и просто го блендирах с водата и тогава го добавих към сухите продукти. Наскоро си купих един чопър със стъклена купа (1 литър) и правя всичко в него. Вижда се на смиките. Много ми е удобен и се оказа евтина и сполучлива покупка (марката е  Star Light).  Купата наистина е с обем 1 литър но пълна догоре, но реално можете да я напълните безопасно само със 600мл, защото до там е сложена черта с надпис MAX. Но все пак това че има горен пластмасов капак, който предпазва мотора, ви позволява спокойно да сложите и малко повече. Аз установих, че тези крекери стават най-бързо в този чопър, като смилам първо сухите съставки, вадя ги в отделен съд, после слагам свареното цвекло с водата, блендирам, добавям после към тази смес сухите съставки и подправките и отново блендирам.   Този чопър ми спестява миенето на големия робот, а и обема му е подходящ за повечето неща които правя – смилане на всякакви ядки, смилане на зеленчуци за супа и ястия, миксиране на смеси за крекери и сурови бонбони и др.

Това са първите крекери които направих с пулпа от моркови и цвекло и виждате че не са толкова червени на цвят.

Крекери с варено цвекло



 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *