Подхранващ крем за лице „Златна есен“

Днес, след като установих, че кремът ми „Нежно лято“ започва да се втвърдява на повърхността поради ниските дневни температури, реших че трябва да сътворя по 1 натурален крем за лице за всеки сезон.

Така се роди и следващата рецепта. В нея няма какаово масло, което е много подхранващо но и твърдо и се стяга ако се изложи на по-ниски температури и прави крема малко труден за употреба. Затова пък има много други подхранващи и регенериращи съставки. Този път вече имах достатъчно опит и още повече  масла и аромати закупени от различни онлайн магазини. Кремът е достатъчно богат и има силно изразено „anti age“ действие, изглажда бръчките, омекотява перфектно кожата, помага при кожни раздразнения, помага и за борбата със свободните радикали и вредностите във въздуха. Ако не сте прочели рецептата за крем „Нежно лято“, ви препоръчвам да го направите, защото там съм дала някои важни указания за маслата и техниките на емулгация на които сега няма да се спирам. 
Ето и нужните продукти за около 220г крем:
30г арганово масло;
15г масло от авокадо;
15г бадемово масло;
10г масло от японска камелия;
10г кокосово масло;
10г извлек от невен и живовлек в масло от гроздови семки;
5г масло от малинови семки;
5г масло от жожоба;
7г пчелен восък;
1/2 ч.л. слънчогледов лецетин;
70г запарка (пакетче чай от горски плодове  + добавени 2 щипки зелен чай);
30г натурална розова вода;
1/4 ч.л. глицерин;
1/4 ч.л. Q10   на прах;
15 капки еластин;
10 капки ламинария;
1ч.л. алое вера чист екстракт;
5 капки витамин Е;
етерични масла: 
7 капки масло от Босвелия (Тамян) ;
4к. Гераниум;
3к. Пачули;
3к. Лавандула;
10 к. „Биоцитрин“ или „Цитросепт“ 
Начин на приготвяне:
Първо си пригответе чай като запарите едно пакетче с чай от горски плодове и хбискус (има подходящи миксове) като добавите и 2-3 щипки качествен зелен чай за да извлечете и полезните антиоксиданти от него. После притеглете всички масла в метално канче + пчелният восък и + лецитина. Сложете канчето да се заглява на котлона слаба степен (при мен 3 от 9 степени). Премерете в друго канче (емайлираните канчета са много подходящи) 70г от чаят и 30г висококачествена розова вода. И двете канчета се слагат да се загряват докато се стопи восъка. После се дърпат от котлона и се изчаква 3-4 минути за да се поохладят. Смесват се двете фази – маслената + водната в по-голямото канче и се започва бъркането с пасатор. Бърка се 1 минута после се изчаква още 4-5 минути да се охлади още сместта. Пак се бърка и така докато се охлади всичко докъм 40-50 градуса. Тогава емулгацията вече е пълна и виждате че крема се е сгъстил. Тогава се добавят и всички останали съставки: глицерин, еластин, ламинария, вит. Е, алое, Q10 , етеричните масла и „Цитросепта“. Пасира се окончателно всичко с пасатора и накрая крема се разпределя в подходящи опаковки с помощта на малка силиконова шпатула. Ако нямате някои от съставките може да ги замените с други подобни но и крайният резултат ще е различен. 
Трайността на крема ще е поне 4-5 месеца на стайна температура. Аз обикновено правя 1 доза и я разпределям в малки бурканчета от по 40мл, и така имам достатъчно за раздаване, а и не се притеснявам че ще се застои много по шкафовете. Но от опит ви казвам, че подобни кремове с такова натурално консервиране изкарват и година без да се развалят. И все пак всичко зависи от околната среда и затова не мога да дам точни срокове на съхранение.
Виждате че съставките са доста и вероятно ще се затрудните в изпълнението, но пък инпровизации винаги са възможни. Важното е да схванете идеята и да запазите ентусиазма си, защото няма нищо по-хубаво от собственоръчно направен крем с чисти и натурални съставки. Вашето тяло ще ви е благодарно! Пожелавам ви една благодатна и плодородна златна есен!
Автор: Дани






 

2 thoughts on “Подхранващ крем за лице „Златна есен“

    1. dani Автор

      Щастлива съм когато хората около мен също са! А още по-щастлива ако аз съм допринесла за това щастие! Благодаря за милите думи, Рали! <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *