Подхранващ лосион (крем) за тяло „Нежно лято“

Ако се опитвате да се храните здравословно, значи сте се замисляли и за това с какво „храните кожата си“.

Това е изключително важно особено за жени с нарушен хормонален баланс, защото парабените и парафина (наричан още петролатум и минерално масло) могат да имитират действието на естроген в тялото и така съвсем да объркат крехката хормонална система, а всички други оцветители, ароматизанти и консерванти могат да доведат до алергии, дерматити и трупане на излишни токсини в тялото. Не искате това да се случи нали? Слава Богу вече има достатъчно марки за качествена био козметика, но и при тях трябва внимателно да четете етикетите защото понятието „био“ и „еко“ се слага къде ли не без основание,  а и цените на подобни продукти са доста високи. Ето защо днес ви предлагам да си направите един лосион (крем) за тяло, който има много предимства. Съдържа 100% само натурални съставки, прави се относително лесно и бързо, подхранва прекрасно кожата, помага да получите равномерен слънчев тен и ви предпазва от слънчево изгаряне, макар и не в такава степен както биха ви предпазили кремовете с минерален или химичен филтър. Всяко едно от маслата използвано в този лосион има своите предимства но сега няма да се спирам на тях, а само ще кажа че рецептата лесно може да се модифицира според желанията ви за аромати и наличните ви продукти ако се спазват основните пропорции и правила. И ето едно правило за ароматите: Използвайте само етерични масла които са 100% натурални! За лятото не използвайте цитрусови етерични масла или масло от лимоненена трева, защото те са „фототоксични“ и могат да предизвикат изгаряния и кафяви петна по кожата ако тя се излага на слънце. Ако имате продукт, който съдържа такива цитрус аромати, витамин Ц или масло от шипка ви препоръчвам да ги ползвате вечер и по-скоро зимата когато няма да се излагате на слънце поне 12 часа след намазването. За цитрус ароматите се смята че са фототоксични ако са над определена концентрация (обикновено над 2 капки за бергамота и  до 24 капки за грейпфрута на 30мл базово масло), но аз не бих рискувала с тях. 
Друго правило е да работите с много чисти инстументи и стъклени бурканчета в които ще слагате кремовете след това за да им осигурите по-дълъг живот. Може да забършите всичко което ще ползвате с тампон потопен в 70 процентов етилов спирт за дезинфекция. Етеричните масла са естествен консервант, както и пчелният восък донякъде и витамин Е, и Ц, но аз лично предпочитам да се застраховам с използването на „Цитросепт“ или „Биоцитрин“ – това е естествен извлек от семки на грейпфрут с много силни антисептични свойства. Това важи особено ако ще се правят кремове-емулсии с добавка на вода. Ако крема е само от масла и пчелен восък може да се остави и без такъв консервант и пак ще е достатъчно траен, около година. Всички кремове обаче е най-добре да се съхраняват на хладно или направо в хладилника за да избегнете риска от преждевременно гранясване или мухлясване. Ако използвате масло от жожоба в композицията си, също ще повишите трайността на крайния продукт тъй като за това масло се смята че не гранясва. Ако искате да си направите наистина лечебен крем е добре да си подготвите лятото няколко маслени извлеци на билки. Принципа е следният: заливат се прясно набрани билки, накъсани на дребно в буркан или шише с достатъчно масло от гроздови семки, сусам или зехтин и се оставят така за 40 дни, като се разклаща  буркана ежедневно защото останалите над повърхността стръкчета имат склонност да мухлясват. Добре е ако след брането билките се оставят да завяхнат малко, за 1 ден например, преди да се накиснат в маслото, защото прекомерната влага може да ускори мухлясването. Шишето (буркана) се държи на стайна температура, топлината не му пречи дори ускорява процеса. Някои препоръчват да се държи на светло но аз не мисля, че е добра идея. След изтичане на този срок от 40 дни (може и повече), маслото се прецежда през марля и извлека се съхранява вече на хладно и тъмно, най-добре в хладилник където има трайност поне 1 година. Подходящи билки за направата на маслени извлеци са: невен, жълт кантарион, лайка, мащерка, розмарин, лавандула и други. Жълтия кантарион е страходен за направа на лечебни кремове при рани, изгаряния и спортни травми и болки, но не бива да се използва в слънцезащитни кремове, защото може да предизвика петна по кожата ако тя се излага на слънце след намазването. Но ако нямате приготвен такъв маслен билков извлек, не се тревожете. Просто заменете количеството му в рецептата с обикновено олио от гроздови семки или сусам. 
И сега, ето я най-после рецептата ми за този невероятен „богат“, летен лосион, който е  подходящ за лице и тяло:
Необходими продукти за 220 мл лосион (крем):
50г какаово масло;
20г кокосово масло;
10г сусамово масло (студено пресовано);
10г маслен извлек от невен в олио от гроздови семки; 
5г масло от малинови семки ( има естествен слънцезащитен фактор до 30 SPF)
5г масло от жожоба;
7г чист пчелен восък;
2 щипки соев или слънчогледов лецитин на прах (помага за емулгирането и прави сместта по-гъста) но спокойно може да се пропусне;

120 г натурална розова вода (най-добре „био“ или такава без консерванти);
13 капки етерично масло от ЛАВАНДУЛА;
5 капки етерично масло от РОЗМАРИН;
7 капки „Биоцитрин“ – използва се за естествен консервант, може да се позлва и „Цитросепт“ което е същото екстракт от семки на грейпфрут но произведено от друга фирма. 
По желание може да сложите и 2-3 капки течен витамин Е (или изстискайте една капсула ако имате такъв от аптеката).
Начин на приготвяне:
Всички базови масла се измерват прецизно на везна в канчето в което ще се разтопяват заедно с нарязания на малки парчета восък и се слагат на котлона на ниска степен (при мен на 3 от 9). При маслата се слага и лецитина. В друг огнеупорен съд (най-добре да е емайлиран) се слага 120 г розова вода също да се затопля на котлона. Ако нямате розова вода тя може да се замени с обикновена минерална вода или с някакъв чай. Когато маслата с восъка достигнат 70 градуса би трябвало да се стопят и последните частици и всичко да е една гладка маслена субстанция. Тогава се дърпа от котлона. Изчаква се да падне температурата до около 60 градуса, Розовата вода също трябва да е загрята на тази температура. За да се случи правилно емулгацията двете течности трябва да са с относително еднакви температури. Ако имате термометър ги проверете, ако не пипнете леко с пръст, трябва да са горещи. Аз обикновено ползвам 2 малки купички които ми се събират заедно на котлона и така знам че температурата е еднаква. Тогава се пристъпва към емулгирането с помощта на пасатор. Маслената фаза се изсипва към водата или обратно (зависи как ви е удобно според съда) и се започва миксирането. Отначало всичко е много течно но след 1-2 минути се сгъстява. Оставя се малко да почине и да изстине още повече сместа и пак се пасира. И така около 3 пъти. Накрая температурата пада до 40 градуса и сместа става гладка и не прекалено гъста. Точно като лосион за тяло. Тогава може да махнете пасатора. Оберете добре всичката смес с помощта на силиконова шпатулка и прибавете етеричните масла и „Биоцитрина“ и витамин Е (ако ще слагате). Разбъркайте добре със шпатулата и прехвърлете в сухи и чисти стъклени бурканчета или в каквото имате. Съхранявайте на хладно или най-добре в хладилника ако няма да го ползвате дълго време. Имайте предвид, че ако съхранявате в хладилника, крема значително ще се втвърди и може да се получи разделяне леко на маслената и водната фаза, ще се появят капки от розовата вода. Това разбира се не означава че е развален. Ползвайте си го както обикновено, но ако искате го оставете на стайна температура да се отпусне и разбъркайте с дървена клечка за да се хомогенизира. Ако не го съхранявате в хладилника, употребата на крема е значително по-лесна и би трябвало да издържи поне 3 месеца без да се разваля. 
Пожелавам ви едно усмихнато и слънчево лято!
Автор: Дани




2 thoughts on “Подхранващ лосион (крем) за тяло „Нежно лято“

  1. Креми

    Аз използвам „Нежното лято“ и през намусената влажна есен….;-) … и съм доста доволна.
    Това е комплимент от класа, тъй като никога не съм обичала да мажа по кожата на лицето си каквото и да е.
    „Нежното лято“ ти се е получило доста добре, поздравления за което.
    Аз го намирам за сполучливо хидратиращ, лек след който кожата става приятно гладка, но не и мазна.
    П.С.
    За зимния вариант си поръчвам нещо подобно, но с една идея в повече… канела, портокал и мирис на карамфилчета…а и кяфява захар, може ли?

    1. dani Автор

      Благодаря, за прекрасните дули, Креми! Скоро ще се постарая да забъркам и нова „зимна версия“! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *