Пълнени тиквички „Патисон“ с киноа

Тази година експериментирам с отглеждането на нов сорт тиквички „Патисон“. Макар че поникна само един корен съм много доволна от резултата. 

На вкус са подобни на обикновените светлозелени пролетни тиквички , но са с малко по-плътна текстура и са наистина много удобни за пълнене. Издълбават се лесно с лъжица и вкусът им е чудесен. Този път имах само една тиквичка и затова на снимките ще видите нея. Тя беше доста порастнала и когато я издълбах ми се стори че семките вътре са малко втвърдени и не стават за ядене затова ги изхвърлих. Взех само тази част от пулпата която прецених че става. Ако нямате такъв вид тиквичка може да пробвате рецептата с обикновени тиквички от светлите или още по-добре от тъмнозелените. Това е и още един начин да си хапнете от полезната зърнена култура киноа. Ако не харесвате киноа може да я замените с елда, просо или с пълнозърнест ориз.
Ето я и рецептата: 
Нужните продукти за 1 порция:
1 голяма тиквичка „Патисон“ (моята беше с диаметър 11см);
3 с.лъжици киноа;
1 малка глава червен лук;
1 малка скилидка чесън
1 малък домат;
стрък целина, магданоз;
1/3 ч.л. сол;
малко „Тика масала“ или друга комбинирана подправка;
1 с.л. зехтин за готвене;
3с.л. вода.
Начин на приготвяне:
Накиснете киноата във вода да се понакисне малко. През това време измийте тиквичката и отрежете „капаче“. Издълбайте вътрешноста с лъжица и оставете около 5-6 мм от стените на тиквичката. Нарежете вътрешността на тиквичката в купа, като изхвърлите частите със семки, които обикновено стават по-грубички особено при големите екземпляри. После в тази купичка добавете и останалите неща за плънката – измитата киноа, нарязаните лук и домати, подправките. Разбъркайте всичко и напълнете тиквичката. Прибавете около 3с.л. вода за да се напълни догоре с течност и сложете „капачето“. 
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор около 1 час. Докато печете тази тиквичка може да изпечете и други зеленчуци в тавата – други тиквички, картофи, чушки, патладжани. Аз обикновено пека тиквичките като ги нарязвам на дълги резени и ги поръсвам само с малко сол. Не слагам никаква мазнина. Отварям фурната поне 2-3 пъти докато се пекат за да излезе излишната влага, тъй като те са с голямо съдържание на вода. След това когато са готови, леко зачервени, ги изваждам, доосолявам и оставям да изстинат в купа. Те си пускат още вода, която изцеждам. Хапвам си ги подправени със сос от соево кисело мляко+ чесън, сол,лимонов сок, копър и хубав зехтин.
Пробвайте да си направите тези пълнени тиквички, дори и да не са с този специфичен сорт съм сигурна, че ще станат много вкусни!
Добър апетит!


Автор: Дани


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *