Мусака с елда и манголд

Ето още една експериментална рецепта с манголд, която ми стана любима.

От известно време се опитвам да въведа елдата в менюто на семейството ми, заради безспорните и хранителни и здравословни качества (повече за елдата може да прочетете тук). Съветвам ви да си купите био елда, която не е минавала топлинна обработка, защото е по-полезна и с много по-лек аромат. Тя изглежда леко зеленикава до светло бежова, за разлика от другата която е с тъмно кафяв цвят и с много по-силен аромат, който не допада на всички. И за да се оттървете още повече от специфичния аромат е нужно предварително да накиснете елдата в чиста студена вода за минимум 20 минути.
И тъй като и преди съм ви споделяла рецепти с манголд, знаете че това е един от любимите ми зеленолистни зеленчуци, които си отглеждам в градината на село и консумирам с радост. Манголда се развива особено добре в по-хладно време и затова през есента избуява доста. А миналата зима дори 4-5 корена оцеляха въпреки студа и тъй като манголда е двугодишно растение, това лято избуяха и дадоха доста семена. А после наоколо имах саморазсадили се мъници, които сега са големи и дават изобилно листа.  И за това се активирах в измислянето на всякакви веган рецепти с манголд. И ако не ви се намира такъв все още слабо разпространен  за България продукт като манголда, спокойно може да го замените със спанак или листа от обикновено червено цвекло, защото манголда всъщност е „листно цвекло“. Забавното при манголда е че листата му са различни по цвят и големина, но определено са по-лесни за миене от дребничките листа на спанака. Има и още една особеност – дръжките на манголда са доста месести (има един вид с много широки и бели дръжки, а има и такива с по-тесни и дълги дръжки с различки пъстри цветове) и са много приятни за хапване и сурови, защото имат естествен леко солен вкус, поради голямото си съдържание на натрий. Листата обаче са съвсем различни на вкус, и според мен не са толкова вкусни поради тревистия си аромат. Затова аз предпочитам манголда да присъства във всякакъв вид готвени ястия или да се влага суров в смесени зеленчукови сокове. Той е неутрален като аромат и вкус, изключително лесен за подготовка и готвене – нужни са 10-13мин. на дръжките за да се задушат и около 5-6мин. на листата. И дори само така задушен в тиган с малко зехтин и чесън е чудесна зелена гарнитура.  И така ето и конкретното ми предложение днес:
Нужните продукти за 6 порции:
1ч.ч. зелена елда;
1голям морков;
2 малки стръка праз;
2 червени чушки;
2 големи домата;
3-4 големи листа манголд;
около 800г картофи;
2 стръка прясна целина;
2с.л. олио от гроздови семки или кокосово масло без аромат
1ч.л. смесена подправка „Тика масала“ („Рас ел ханут, къри или нещо подобно);
по 1/2 ч.л.сух босилек и риган;
сол и черен пипер на вкус;
2-3ч.ч. вода.
Начин на приготвяне:
Първото което трябва да направите ако решите да приготвите това ястие е да накиснете елдата. После докато тя се кисне може да подготвите останалите зеленчуци – нарязвате праза на колелца, моркова настъргвате на едрото ренде или режете на малки кубчета, чушките също на кубчета. Тези 3 съставки заедно с малко вода и 2с.л. олио от гроздови семки (или кокосово) се слагат в тавата и се пъхат във фурната която се включва на 170°C. Докато праза, морковите и чушките започват да се задушават във фурната си обелвате и нарязвате на кубчета картофите, измивате и нарязвате и манголда. Елдата се измива и изцежда от водата. Изважда се тавата от фурната и се прибавят картофите, манголда и елдата. Прибавя се и 2.5ч.ч. изворна (филтрирана) вода. Тавата се връща пак във фурната. През това време се наситняват стръковете целина, а двата домата се обелват и се нарязват на кръгчета, подготвят се и другите подправки. Тавата отново се изважда, прибавят се подправките и всичко се разбърква добре. Отгоре се нареждат кръгчетата домати, които се поръсват с още малко сух риган малко сол и струйка олио от гроздови семки. Тавата се връща във фурната и за да избегнете прекомерното изсъхване на повърхността на мусаката има 2 трика: Единият е да сложите над тавата с ястоето друга голяма тава която да я покрива (аз ползвах голямата тава на фурната като капак) или пък да покриете повърхността на мусаката плътно с резени домати и да сложите общо 3ч.ч. вода защото ако няма тава отгоре водата ще изври по-бързо. В никакъв случай не ползвайте алуминиево фолио за покриване!!!! Алуминият е много вреден и ви съветвам да изхвърлите всички алуминиеви съдове и фолио, защото при готвене особено с киселини този опасен тежък метал преминава в храната и после ви трови!
И така след 30-40 минути на 170°C мусаката е почти готова. Ако сте я покрили с допълнителна тава я махнете за да се запече за още 10 минути ястието.
Подходящи допълнения за тази прекрасна и полезна есенна гозба е салатата от естествено ферментирали зеленчуци  (краставички, карфиол, зеле, гулия). Вкусно е и с ядково сирене или пък зелена майонеза от авокадо.
Добър апетит!
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *