Постни винени локумки

Тази рецепта се предава от поколения и е доста стара, но с годините аз я попромених малко. Вероятно и вие имате свой вариант на подобни сладки, или пък ако нямате, пробвайте тази. Може да ви стане една от любимите.

За да направите 2 тави сладки са ви нужни:
150мл бяло вино (става и с червено, и още по-добре ако виното е домашно);
250мл олио от гроздови семки (става и с друг вид мазнина по ваш избор);
30г кафява захар;
1 ванилова захар (използвам бурбонска банилова захар на Alnatura или на Dr. Оеtker);
620г бяло брашно от спелта или от лимец.
1 кутия обикновен локум
(може да замените с домашно сладко от череши, круши или друго, а може дори и с натурални фурми);
шепа орехи или други ядки по желание.

Начин на приготвяне:
Взимате една голяма мерителна купа (кана) и си премервате вътре първо виното, после олиото (двете достигат до 400мл.) сипвате и захарта (около 3с.л.) и ваниловата захар. Разбърквате добре и започвате да прибавяте брашното. Бъркате с дървена бъркалка и прибавяте почти цялото брашно. Изваждате на плота и омесвате меко тесто. Количеството на брашното може да варира според вида му и според това колко точно сте измерили течните съставки. После слагате топката тесто отново в мерителната кана и покривате с фолио или чиния. Оставете да почива поне половин час на стайна температура за да се работи после по-лесно с тестото. След почивката извадете и леко премесете тестото с малко брашно, разделете го на 4 топки. Всяка топка разточете на кръгла кора с дебелина приблизително 2мм. Нарежете на триъгълници, сложете по малко локум+парче орех в широкия край, после загърнете двата края навътре (за да не изтече плънката) и завийте към острия край на триъгълника като кифличка. Подредете в тавата на малко разтояние една от друга. Няма нужда от хартия за печене, тестото е доста мазно и нищо не залепва. От тази доза излизат 2 големи от (правоъгълните за фурната) тави сладки.
Накрая печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 градуса, за 16-18 минути. По средата на печенето може да размените местата на тавите.
Готовите сладки може да поръсите с пудра захар. С това тесто съм правила и друг вариант на сладки без пълнеж. Просто разделих тестото на 2 топки, към едната прибавих 2с.л. какао за да го оцветя в кафяво, а другата част може да оставите просто така бяло, или пък да прибавите 1-2 с.л. прах от пшенична трева (или спирулина на прах) и 3-4 капки ментова тинктура ако искате зелен ментов слой. После разточвате на 2 кръгли кори, слагате двете кори една върху друга и навивате на руло. Режете с остър нож кръгчета, дебели около половин сантиметър и нареждате в тавите. Стават чудесни кръгли, шарени маслени бисквити!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *