Лесен хляб с квас и семена

Вече има много клипове и информация за това как да си направите хляб с квас. Има по-прости методи като моя (вижте и предната ми публикация за „Хляб с квас„) , а има и по времеемки с няколко премесвания, автолиза за няколко часа, дълго втасване на различни температури, втасване в специални ратанови форми, печене в нагрята тенджера или керамичен съд с капак, слагане на вода във фурната и разни други процедури, които може да ви откажат изобщо от идеята да си направите хляб с квас.

Сега откровено – всички тези усилия със сигурност си заслужават и не се и съмнявам, че хляб направен по всички правила е страхотен, но и този който аз ви предлагам съсвем не отстъпва по качества. Да, няма да е с огромни шупли, еластичност и хрупкава коричка отвсякъде, но пък по здравословност няма как да се сравняват, а и вкуса е просто чудесен.  А и за хора без много свободно време и без мания по хляба си е съвсем приличен.
Този хляб напоследък ни стана любим и често правя точно такъв поради неговата хранителна стойност и вкус. Наличието на семена го прави още по засищаш и богат на белтъчини и минерали. Разбира се хляба може да се направи с брашно по ваш избор, но аз лично съм установила, че тази точно с тази комбинация се получава много вкусен и пухкав хляб. Ако решите може да ползвате само пълнозърнесто брашно от лимец, но тогава хляба ще е с по-плътна структура. Когато брашното няма много глутен с него се работи по-трудно, не е така еластично и повече лепне но пък е по-полезно. Аз реших да ползвам бяло брашно от спелта, защото спелтата също е древен сорт пшеница с много по-високо съдържание на глутен от лимеца, но този глутен се усвоява много по-лесно от организва отколкото глутена в обикновената хибридна пшеница. Ако се ползват бели брашна от спелта и лимец, хляба става много по фин, отколкото с пълнозърнести, но пък се лишавате от фибрите. Добри брашна според мен са тези на фирмата „Екосем“ които са мелени на каменна мелница, но разбира се най-добре е да си имате мелничка и да си мелите брашната в къщи. Всяко брашно ако е натурално, био и без добавки, много бързо се окислява и вкуса му се променя.  Затова дръжте такива брашна в хладилника и използвайте своевременно. Експериментирайте с видовете брашна и количеството и видовете на семената за да намерите най-добрия за вас вариант.
Нужните продукти:
375 мл изворна вода -1.5 ч.ч. (със стайна температура);
125 мл ръжен квас – 1/2 ч.ч. (изваден от хладилника); 
120г пълнозърнесто ръжено брашно;
230г бяло брашно от лимец (или пълнозърнесто);
300г бяло брашно от Спелта (количеството може да варира леко според гъстотата на кваса, точното измерване на водата и вида на брашната);
10г сол – 2 ч.л.
семена общо около 60г – белен слънчоглед, ленено семе и тиквено семе (по 2-3 с.л. от всяко). Може да добавите и семена от черен кимион (нигела), които дават много интересен аромат на хляба.
Начин на приготвяне:
В купа се слага първо водата, после кваса, ръженото брашно и лимеца. Бърка се с подходяща дървена бъркалка до гъста смес и след това се прибавя солта и семената. Продължава се с прибавянето на брашното от спелта и се прибавя толкова, че да стане невъзможно да се бърка с бъркалката. Сместа се оставя да отлежи 5-10 минути (дори е по-добре да престои и повечко време за да се стартира процеса на „автолиза“…не ви трябва да знаете какво е това, но спестява дългото месене после:))), през което време се подготвя тавичката в която ще се пече, като се опакова с хартия за печене. Тавичката е най-обикновена правоъгълна, тенекиена с размери 26/11см в горния ръб. Подобна тавичка струва около 3 лв. в магазините за евтини домашни потреби. Има варианти които са покрити с тъмно незалепващо покритие, но не купувайте от тях! Покритието е с много лошо качество и започва да пада след първата употреба. Ако все пак намерите качествена тавичка с керамично или каменно покритие може да не слагате хартия а само да намажете леко формата с олио от гроздови семки или кокосово масло.
След като се справите с опаковането на тавичката се връщате към тестото. Изипвате го на плота и добавяте по малко от останалото брашно от спелта и започвате да месите. От голяма помощ тук ще ви е една пластмасова (или метална) шпатула с която да изтъргвате тестото от плота. Подобни шпатули се намират пак в тези магазинчета. Месете поне 15мин. за да се отпусне глутена в тестото. Прибавяйте толкова брашно колкото е необходимо за да спре да лепне по ръцете. Накрая оформете в продълговато хлебче, поръсете обилно с брашно, оваляйте и поставете във формата. Направете отгоре декоративни разрези на дълбочина около 1см. По желание може да кажете една молитва за благословия на хляба, нещо от сорта на „Господи, благодаря ти за благата, благослови хляба ни и нека той ни носи само радост и здраве!“ и се усмихнете. Храната ще поеме тази позитивна енергия и наистина ще стане още по-вкусна и полезна.
После покрийте тавичката с памучна кърпа и оставете на топличко. В зависимост от температурата хляба ще втаса за 6 часа лятото когато температурата е около 25-26 градуса или пък за 12 часа при температура на стаята от 20-21 градуса. Лятото обикновено меся сутринта и после следобед пека хляба, а зимата меся късно вечер и после пека хляба сутринта. Ще разберете, че хляба е втасал когато е увеличил обема си двойно и разрезите почти са се заличили като в тях се виждат шуплите на тестото.  Печете на предварително загрята фурна 15мин. на 220°C  и после намалете фурната на 170°C и печете още 15 – 20минути. Изключете фурната и извадете хляба, като ползвате огнеупорни ръкавици, извадете от тавичката, махнете хартията, върнете хляба във фурната директно върху решетката и го оставете за още 10-15 мин.  за да излезе излишната влага. После извадете хляба от фурната и го сложете върху дървена дъска за рязане и покрийте добре с 1 или 2 памучни кърпи. Изчакайте поне 1 час преди да се опитате да си отрежете филийка.  Консумирайте с мярка и в подходящи комбинации (зехтин, маслини, авокадо, свежи салати от зеленчуци) за да нямате здравословни проблеми и да не трупате излишни килограми. Не комбинирайте с белтъчини – яйца, млечни и месо. Все пак с ястие от бобови култури може да си позволите малка филийка но не повече, защото кобинацията не е най-подходящата.
Добър апетит!
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *