Веган шоколадова торта

Баба ми имаше рожден ден вчера и това беше чудесен повод да сътворя отново една торта – хем да е вкусна „почти като истинска“, както биха казали традиционалистите, хем пък максимално здравословна.
Тъй като исках да е шоколадова, реших да използвам рецептата за веган брауни с цвекло и да обединя с един лесен споко-шоко крем, защото имах чудесно зряло авокадо. Отгоре все пак сложих истински шоколад за да не бъде тортата изцяло „фалшиво шоколадова“. Но разбира се този слой може изцяло да се избегне или да се замени със слой от тахан, брашно от рожков и мед. За украса ползвах крем от краве масло и пудра захар…опаааа краве масло ли казах! Да, и аз имам прегрешения. В един съвършен вегански вариант бих заменила това с кокосов крем + пудра захар, но тъй като никога не съм била крайна, а и нямах кокосов крем си направих украсата както си знам от едно време. А и тортата беше за баба ми все пак, а тя едва ли би разбрала какво е кокосов крем и прочее. И така ето я и рецептата за тортата – 12 големи парчета (или 16 по тънички):
Блат: използвайте рецептата за веган брауни с цвекло и рожков, като разделите сместта на 2 части. Аз претеглих на кухненската везна цялата смес и после разделих прецизно количеството в 2 еднакви тавички от по 23 см. Пекох едновременно и двата блата за 30 минути (тавичките се събраха на едно ниво, една до друга). Ако нямате 2 еднакви тавички (което е твърде вероятно), може да изпечете просто един по-високичък блат и да го срежите на 2 с голям нож или конец, но аз реших че ще ми е по-лесно да изпека 2 блата. Ако някой пробва варианта с рязането да сподели после как се е получило.
Сироп: Докато се печаха блатовете направих сироп от 200мл вода и 80г кафява захар. Първо сложете захарта и изчакайте да запоне да се карамелизира, после добавете водата и изчакайте да заври. Нека поври на тих огън 5 минути докато се разтопи изцяло захарта. Така получавате вкусен карамелен сироп, който трябва да разделите на 2 части за да има за двата блата.
Крем: тук винаги може да импровизирате но в конкретния случай съставките бяха:
1 голямо авокадо ( 273г непочистено и 213г само пулпата)
1 голям банан – (274г цял и 170г обелен) – може спокойно да сложите и още 1 банан ако искате крема да е повечко.
16 фурми – 148г измити и почистени от костилките
2с.л. какаово масло (16г)- разтопено. Може да ползвате и кокосово масло.
2-3с.л. брашно от рожков
1/2 ч.л. ванилов екстракт или бурбонска ванилия на прах
2 с.л. лешников тахан (може и друг вид тахан но с този става най-вкусно)
Разбивате всички съставки в кухненския робот и пробвате. Ако не ви е достатъчно сладко добавяте още няколко фурми.
За шоколадовия ганаш:
140г тъмен шоколад (аз ползвам „шоколад за готвене 52% „от Лидл)
2с.л. лешников тахан
1-2 с.л. пчелен мед
Слагате шоколада да се стопи на водна баня или ако сте търпеливи на много слаба степен на котлона като внимавате да не загори. Като се разтопи прибавяте тахана и бъркате, накрая се прибавя и меда но по възможност сместта да не е много гореща (около 45С). Бъркате докато стане хомогенно.
Сглобяване на тортата:
Първо забърквате сместта за блатовете, слагате ги да се пекат. През това време си правите сиропа. Оставяте го да изстива. Почвате направата и на крема. След като блатовете са изстинали, поставяте първия блат с долната част нагоре и го сиропирате с половината сироп. После мажете половината от крема, слагате и втория блат пак с долната част нагоре, защото тази част е по удобна за сиропиране според мен, и отново сироп и крем. Заглаждате всичко добре, като разпределяте крема и отстрани на тортата. Слагате в хладилника да стяга и през това време си правите шоколадовия ганаш. Заливате тортата с него само отгоре, като по желание оставяте около 30-40г от ганаша за направа на топченца за украса по-късно, които да оваляте в пудра захар. Ръба на тортата налепвате с филирани бадеми като ги държите в шепата си и притискате леко покрая. Може да ползвате и кокосови стъготини. Украсате е по ваш избор. Аз използвах около 2с.л. краве масло + още толкова пудра захар за да шприцовам цветчета. Също с ножа остъргах долната страна на един шоколад и направих нещо като шоколадови карамфили, а остатъка от ганш сложих в хладилника и на другия ден като беше стегнал направих топчета с различна големина и ги овалях в малко пудра захар. Топчета може да си направите и от тахан + мед, който е престоял в хладилника поне ден. Тахана с меда също стяга добре и позволяват оформянето на топчета. Колкото по-дълго стои тази смес в хладилника, толкова по-твърда става.
Тортата е добре да се направи от предната вечер,  за да има време всичко да се стегне и да се напои добре, а украсата може да направите на сутринта преди събитието особено ако ще ползвате свежи плодове за целта.
Ами това е. Звучи сложно но всъщност не е. Просто се забавлявайте!
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *