Веган брауни с цвекло и рожков

IMG_20160721_112047Тази рецепта се появи след като се чудех какво да направя с 2 малки глави цвекло освен салата. Искаше ми се да направя някакъв сладкиш, който да е хем максимално полезен, хем да е атрактивен за децата. И за мое щастие се получи едно много сочно, ароматно и изключително вкусно печиво, което моите „хора“ (разбирайте мъж и дъщеря на 6 год.) набързо  оползотвориха.

За да го направите ще трябва първо малко подготовка на цвеклото – то трябва да е обелено, нарязано на едри парчета и сварено за 20-30 минути на тих огън с малко вода или на пара. И такаа…..
Необходими продукти:
Сухите съставки, които първо се разбъркват добре заедно са:
2ч.ч. брашно от лимец
1ч.ч. кафява захар
4 с.л. брашно от рожков (за разлика от какаото не съдържа кофеин и не прави децата хиперактивни). Можете да го купите от здравословните магазини.
2 с.л. семена от чия смляна с кафемелачка (или смляно ленено семе)
1/2 ч.л. канела (по желание)
1ч.л. сода
После течните съставки:
1 ч.л. течен ванилов екстракт (от бурбонска ванилия) или бурбонска ванилия на прах
4 с.л. олио от гроздови семки (или разтопено кокосово масло)
1 малък портокал – сока и половината кора (ако не е био се накисва предварително 2-3 часа с малко сода за да се изчисти кората от химикалите с които е обработван). Сока на портокала е около 100 -110 мл.
около 1 ч.ч. сварено цвекло – 185г (2 малки глави или една средна, около 300гр. в сурово необелено състояние, и 220г след обелването) , а след сваряване и оцеждане на водата остана 185г
1 малък банан (100г без кората)
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяте цвеклото за варене – измивате, обелвате и нарязвате на едри кубчета една средна глава цвекло. Наливате 2 пръста вода в малка тенджерка и варите на бавен огън около 20 минути. После изцеждате добре водата. В това сварено състояние ако го претеглите преди да го смелите трябва да е между 185 и 200 грама. После сухите съставки се разбъркват с тел за бъркане или силиконова лопатка в голяма купа.  Приготвяте си и плодовото пюре, като в кухненски робот или блендер се слага свареното цвекло, банана и портокаловия сок. После това пюре се изсипва при сухите съставки. Прибавят се и останалите съставки – ванилията и олиото, и започва да се бърка внимателно с бъркалката.  Получава се доста гъсто кексово тесто с тъмен цвят. Няма нужда от много продължитело бъркане. Ако все пак ви се стори прекалено гъсто и трудно за хомогенизиране може да прибавите 1-2с.л. вода, но обикновено не се налага ако грамажите са били спазени точно.
Изсипете сместа в тава с керамично незалепващо покритие (26см.) или друг подходящ съд. Ако не е с незалепващо покритие го застелете с хартия за печене.
Отгоре поръсете с филирани бадеми или кокосови стърготини, а може и нищо да не слагате. Но аз предпочитам да има нещо „беличко“ което ми служи като ориентир при печенето.
Печете за 35 минути на 160º C в предварително загрята фурна. Ще усетите че е готово по изкусителния аромат който започва да се разнася и по леко порозовелите крайчета на филираните бадеми.
Хапвайте с усмивка и се дивете от факта как никой няма да разбере, че това изкушение е направено без животински продукти, а на всичкото отгоре и с омразното на много деца червено цвекло!
Автор: Дани

2 thoughts on “Веган брауни с цвекло и рожков

  1. Креми

    Данче,
    няма нужда да накисваш портокала толкова дълго време. За да се махнат химикалите от кората на плода или зеленчука е необходимо да се сложи една ч.л. сода във водата, в която ще се мият и тогава и 10 минути са достатъчни.
    Изпробвано е!

    Поздрави
    Креми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *