Яхния с тиква и картофи

20161202_162704Това е продължение на темата за не сладките зимни тикви и как да ги превърнем в солено изкушение. И тъй като имах една малка такава тиква от която по-рано направих мъфини, сега реших да сготвя и някаква манджичка, която да стопля стомаха и душата.

И такаааа….ето я рецептата за една ароматна яхния с индийски привкус.
Нужните продукти за 4 порции:
700г тиква – добре е да не е много сладка ако не обичате съчетанието на сладко и солено
700г картофи – 4 големи картофа
1 голяма глава лук
1 средна зелена чушка 
1 следна червена чушка
1/2 ч.ч. доматен сок
1 ч.л. хималайска сол или повече на вкус
1ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. или повече „Подправка за ориз“ ( купувам готова подправка от „Кауфланд“ която съдържа: кориандър, куркума, джинджифил, черен пипер, чесън, лют и сладък червен пипер), пикантна е тази подправка и трябва да се внимава с нея.
3-4 цели зърна бахар
1 дафинов лист
1 голяма скилидка чесън – накълцана на ситно
5-6 стръка магданоз – накълцани на ситно
Начин на приготвяне:
Пускате котлона на най-силна степен (при мен е 9). В средна тенджера наливате чаша вода, слагате обелените и нарязаните тиква и картофи на кубчета с размери 1-2 см. Прибавяте и лука нарязан на ситно, както и чушките на малки парченца. Наливате малко олио от гроздови семки -2 с.л., прибавяте и подправките сол, червен пипер, подправката за ориз, бахара, дафиновия лист. Разбърквате и оставяте на средна степен на котлона (при мен това е на 4-та степен)  да ври спокойно. Ако трябва доливате още малко вода, но тя не трябва да е много. Нивото на водата трябва да е 2 пръста под нивото на кубчетата зеленцуци. След като ястието е вряло 20 минути през които сте го разбъркали поне 2 пъти. Добавяте половин или 3/4 ч.ч. доматен сок. Аз имам домашен. Ако нямате домашно направен сок от обикновени изтискани в сокоизтисквачка домати без да са изварявани или сгъстявани, използвайте купен, който ако е много гъст разредете с вода. След като добавите доматения сок, той ще стегне малко картофите и тиквата които след 20 минути варене ще са почти готови. Оставете да ври още 20 минути. Проверете дали кубчетата тиква и картофи са достатъчно сварени и ако резултата ви задоволява, добавете скилидката чесън накълцана на ситно. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете тенджерата на котлона още 5 минути, после дръпнете и след малко поръсете с магданоза.  Когато поизтине сипете в чиниите топлото ястие и полейте отгоре струйка качествен екстра въджин зехтин. По желание може да настържете отгоре и малко индийско орехче. Ястието е вкусно и питателно. Може да добавите и няколко мъфина (кюфтенца) с тиква като добавка.
Добър апетит!
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *