Солен пай с тиква и семена

20161205_122621Ето я отново моята тиква. Това е леко променената рецепта за солени мъфини с тиква. Този път реших да увелича количеството на продуктите и да направя рецептата малко по-лесна. Стържеш, режеш, измерваш, бъркаш и изсипваш всичко в тава….няма разпределяне във форми за мъфини.

Замених маринованите в зехтин сушени домати с прясна червена чушка, която е не по-малко ароматна и вкусна. Добавих и малко ленено семе и сусам за повече полезност. Ето и окончателната рецепта за тава с размери 26-27см. Моята тавичка беше от ония порцелановите за тарт с къдрав ръб и я намазах обилно предварително с олио от гроздови семки. Нямах проблеми с изваждането на парчетата но трябваше да прокарам леко ножа по къдравите ръбове отстрани за да отлепя сместта.
Нужните продукти:
200г настъргана на едрото ренде тиква (не много сладка) – може да се замени с моркови
40г червен лук нарязан на ситни кубчета (половин малка глава лук)
60г червена чушка – нарязана на кубчета
10г – 7-8 стръка магданоз също накълцан на ситно
1 с.л. лимонов сок
1с.л. семена от черен кимион „нигела“ – може да замените с 1/3 ч.л. обикновен кимион на прах
1с.л. ленено семе – 10г
1с.л. сусамово семе – 8г
1ч.л хималайска сол – 7г (леко препълнена лъжичка или според вкуса ви)
1ч.л подправка за ориз (готова смес от „Кауфланд“ на фирма Natural Foods) – ако искате да е по-пикантно сложете още 1 лъжичка от подправката
5с.л. олио от гроздови семки (или зехтин)
40г – 4с.л. сурови белени тиквени семки (може да се замени със слънчогледови семена)
3/4 ч.л. сода – не слагайте цяла лъжичка за да не се усеща после
250мл вода – 1ч.ч.
150г фини овесени ядки – 1.5 ч.чаши
130г лимецово брашно – 1ч.ч. (или дрго по ваш избор)
Начин на приготвяне:
Смесвате всички продукти в голяма купа (по реда на записване) и бъркате. Получава се доста гъста смес. Може да я опитате преди да я сложите в тавата и да преценте дали ви е достатъчно солено и ако трябва полъсете с още 1-2 щипки сол. За това количество продукти аз използвах леко препълнена мерителна чаена лъжичка с хималайска сол и ми беше перфектно. Но това зависи от вкуса на всеки. Променете рецептата както прецените. Може да добавите и други зеленчуци – броколи, спанак, праз, цвекло, както и различни ядки или семена
Печете за 40 минути в предварително загрята фурна с вентилатор на 160º С.
Извадете от фурната и изчакайте да изстине. По желание поднесете с домати и зелена майонеза.
Тестото става достатъчно гъсто за да го оформите с мокри ръце на кюфтенца, или пък да го сипите в незалепваща форма за мъфини. Като мъфини при мен се получиха 12 броя +2 допълнителни които сложиш в отделни метални форми. Не слагайте хартиени кошнички за мъфините, защото после малко трудно се отделят от тях. По-добре е да намажете с олио формите.
Добър апетит!
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *