Солени тиквени мъфини (кюфтенца)

20161202_111335Напоследък съм на тема тикви…жълти, оранжеви, кръгли или дълги, сладки и не толкова сладки. Е, днес точно ме вдъхнови една не толкова сладка тиква от сорт „кестенка“, която реших, че не си струва да пека просто ей така за десерт, защото нямаше да е толкова вкусна колкото ми се иска. Щом не е сладко, нека да е солено!

И така се роди тази рецепта която се оказа доста сполучлива. Направих мъфини, макар че прекрасно биха се получили и кюфтенца – оформяте с мокри ръце и подреждате върху хартия за печене. Изберете сами формата и съобразете количеството. При голямо семейство и голям апетит непременно удвоете съставките. От това което аз направих се получиха 12 малки мъфина.
Нужните продукти:
100г тиква настъргана на едрото ренде
30г червен лук нарязан на ситно
5 стръка магданоз (около 2с.л.) нарязан на ситно
30г сушени домати в зехтин (олио) нарязани на ситно (3 половинки домати). Ако нямате такива домати сложете 30г червена чушка или пък настъргано червено цвекло.
4с.л. зехтин или олио от гроздови семки (може да използвате олиото от маринованите сушени домати, особено ако вътре има и разни аромати – билки или чесън, се получава много добре)
100мл вода
1с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. подправка за ориз (на фирма Nturale Foods от „Кауфланд“) тя има леко пикантен вкус
1/2 с.л. семена от нигела (черен кимион) – ако не намерите сложете маково семе или сусам, или просто 2 щипки смлян обикновен кимион
3с.л. (21г) сурови белени тиквени семки – измийте ги предварително
1ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. брашно (от лимец или ръж)

Всички съставки се объркват в купа по реда на тяхното записване. Разпределят се във форма за мъфини или се оформят на кюфтенца и се изпекат в тава върху хартия за печене.
Пекат се на 160° C за 30 минути в предварително загрята фурна с вентилатор.
Да ви е сладко…упс, солено! 🙂
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *