Сладки „Изненадки“

img_20161128_104017Отново съм на сладка вълна. Когато навън е студено и мрачно ти се иска да се усмихнеш  и да зарадваш вкусовите си рецептори с нещо сладко и ароматно. Реших да разчистя малко шкафа и хладилника и да си направя сладки.

Имах отворено смокиново сладко – лично производство от лятото. Правих го с кафява захар и го пекох в голяма тава във фурната. Стана чудесно – гъсто и с леко карамелен вкус. Реших да използвам половин чаша от него. И ето тук ви отговарям защо сладките ги кръстих „Изненадки“. Ами, защото всеки път ще имате различен резултат в зависимост от сладкото и ароматите, които използвате. Изненадайте себе си и близките си! Разчистете килера със стари сладка които ви се мотаят от 2 години! Резултата си заслужава!
Нужните продукти за 20 броя сладки:
4с.л. кокосово масло (48г)
2с.л. сусамов тахан (пълнозърнест или обикновен) – 28г
щипка сол – служи за неутрализиране на горчивия вкус на тахана 
45г кокосова захар (или обикновена кафява захар)- равна мерителна лъжица от 50мл
50мл сок от портокал – това е сока от 1 малък портокал или 1 мандарина
1/2 ч.ч. сладко от смокини или друго -175г. Нарежете на малки парченца ако има големи такива.
1/2 ч.л. бурбонска ванилия или други подправки по избор. Ако сладкото ви например е от круши или ябълки може да сложите канела, кардамон и карамфил. Аз ползвах само ванилия за моите смокини.
1/2 ч.л. сода 
1 ч.ч. фини овесени ядки – 90г
1/2 ч.ч. брашно от лимец (или друго) – 60г
Начин на приготвяне:
Смесете в купа съставките по ред на записването – първо течните и накрая овесените ядки и брашното. Объркайте добре с малка силиконова шпатула. Пуснете фурната да загрява на 160º С с вентилатор. Пригответе си правоъгълната тава на фурната застлана с хартия за печене. С помоща на мерителна лъжица от 15мл (1с.л.) загребвайте от сместа и я избутвайте в тавата със силиконовата шпатула. Така оформете 4 реда по 5 бр. сладки, загладете леко отгоре със шпатулата.
Печете на 160º С за 15 минути.
Резултата който аз получих бяха едни много меки отвътре и леко хрупкави отвън сладки с леко карамелена и дъвчаща консистенция. С лек дъх на кокос, на смокини и на сусам едновременно. Ако не харесвате аромата на кокос, който се получава може да ползвате кокосово масло за готвене което по принцип е без аромат, или да го заместите изцяло с олио от гроздови семки. Не знам за вашия вкус, но на мен и моите приятели които имаха шанса да ги опитат, тези сладки много се харесаха.
И едно уточнение: Правих тези сладки няколко пъти с различни сладка. Имайте предвид, че ако се използва сладко което е по-редичко (повечето купени сладка са такива) трябва да увеличите количеството на овесените ядки и брашното докато сместа стане гъстичка, защото иначе сладките се „разливат“ при печене и може да се слепят.
Похапвайте с усмивка и настроение!
Автор: Дани
img_20161128_102527 img_20161128_102647

2 thoughts on “Сладки „Изненадки“

  1. Мария Пашова

    Дани, благодаря много. Сладките са чудесни. Тъй като бях опитвала от твойте сладки и много ми харесаха, реших да ги пробвам и аз. Този път реших да експериментирам и да пробвам нещо по различно. По твоя идея в сладките сложих малко карамфил, използвах сладко от портокалови корички и шоколадови капчици. Станаха нещо мммм….. изумително. Благодаря, вдъхновителко наша. Ще ги направя пак.

    1. dani Автор

      Благодаря за прекрасните думи и подкрепата, Миме! Ако наистина съм успяла да те вдъхновя, то моята цел е постигната и съм безкрайно щастлива от това!!!! 🙂 <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *