Крем супа от тиква и картофи

Настане ли есен и аз се затрупвам с тикви от село: малки, големи, декоративни, сладки и не толкова сладки, от знайни и незнайни сортове! Тиквата е невероятен продукт с който може да развихрите фантазията си на воля, а и може да сте спокойни за здравето си, защото тя е много богата на витамини и минерали и предпазва от редица заболявания.

Разбира се най-полезна е сурова – може да си направите сок, да я вложите в различни смутита или просто да си я хрупате сурова  нарязана на тънки парченца. Ще се очудите колко е вкусна суровата тиква особено ако е сладка! А когато е сварена, може да се използва за направата на хляб, паста, кремове, торти, сладкиши, сладки, крекери и още много неща за които не съм се сетила. Но в днешната си публикация  исках да ви споделя рецептата за любимата ми зимна супа от тиква. Обикновено за тази супа използвам тиква от сорта „бяла Пловдивска“ или още наричана „кестенка“. Това са ми любимите тикви, защото имат много приятен аромат и голяма плътност и ако са наистина добре узрели, са уникално сладки, плътни и ароматни, с наситено оранжева вътрешност и когато се изпекат определено ми напомнят за кестени. Тиквите от сорт „цигулка“ макар и доста сладки са воднисти и нямат толкова добър аромат. Обаче тези големи „бели“ тикви (които всъщност на цвят са бледо сиви или бежови), не винаги успяват да станат достатъчно големи и да узреят и затова по-малките на размер обикновено са плътни и с добър аромат но не са сладки и вътрешността им е бледо оранжева или направо жълта. По това си личи, че съдържанието на захари и бета каротин е по-малко, но в никакъв случай не са за пренебрегване!  Ей такива са идеални за супи, яхнии и всякакви солени ястия. 
Искам да ви предупредя, че количествата на продуктите са ориентировъчни, защото когато става дума за ястия рядко меря каквото и да е. Всичко е „на око“ , така че тук ви давам една идея, която да си развиете и адаптирате по свой вкус. 
Нужните продукти за 4-6 порции:
700г тиква (за предпочитане да не е толкова сладка);
500г картофи;
1 глава лук;
1 стрък целина с листата;
2 скилидки чесън;
1 малко парченце джинджифил – колкото върха на палеца или на вкус но не прекалявайте, дори може да пропуснете;
около 1л вода (колкото да покрие зеленчуците);
около 1ч.ч. растително мляко по ваш избор:
2с.л. зехтин за готвене (не сладайте Extra Virgin защото може да придаде горчив привкус). Може да ползвате и друго олио по ваш избор;
подправки на вкус: сол, черен пипер, сух босилек и „Къри“ на прах или друга смесена подправка като „Тика Масала“ например.
По желание в края след пасирането се слага 1с.л. накълцан магданоз или замръзена левурда (ако имате разбира се). 

Начин на приготвяне:
Продуктите се нарязват на едро, заливат се с водата, която не трябва да е много, а колкото едвам да ги покрива. Добавят се и подправките без млякото и магданоза (левурдата) и се оставят да поврат за 30 минути на тих огън. След това котлона се изключва и всичко се пасира с пасатора. Добавя се растителното мляко за да разредите супата до желаната гъстота. След това се слага и малко пресен магданоз или ако имате левурда която очевидно няма как да е прясна по това време но аз предвидливо съм си накълцала и замръзила от пролетта. Имайте в предвид, че левурдата дава един напълно нов облик на супата! Така че може да пробвате ако имате и обичате чесновият вкус, но я сложете накрая за да не я „убиете“ с много топлинна обработка. 
И ето че вашата супа от тиква и картофи е готова! Може да си я хапнете с филийка препечен квасен хляб, с малко люти мариновани чушки, може да и добавите лъжичка лимонов сок, или веган майонеза за повече вкус, или пък лют червен пипер за сгряване. Често преди сервиране добавям в супата и от любимото ми соево кисело мляко. Подарете си тази „весела“ тиквена супичка в някой мрачен есенен или зимен ден и ще видите как ще започнете да се усмихвате с блаженство! 🙂
Добър апетит! 
Автор: Дани




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *