Баница с тофу и гъби

Напоследък съм завладяна от едно мариновано тофу което са пуснали в Лидл.
Видях че има и тип „пушено“ но не знам дали ще ми допадне тъй като не обичам силен пушен аромат, затова не съм го пробвала. Обаче това маринованото е супер! И освен че го обичам просто леко запечено на парченца върху тигана, се оказа че е перфектно за веган баница! И компанията на гъби и праз се оказа просто невероятна комбинация. И макар че приготвянето на тази баница не е от най-бързите дейности, напълно си заслужава! Все пак отделете си поне час за етапа преди печенето и още 30мин. за печене.   Аз използвам корите на „Родна стряха“ отново от Лидл, защото са без консерванти, но вие ако искате си вземете друг вид  фини кори. Тези на „Harmonica“ също са добри. Ще ви трябват 8 кори и един пакет са напълно достатъчен и даже остават. Ще ви трябва и подходяща тавичка – аз използвам плаке с размери 26/36см., което идеално ми пасва. 
Нужните продукти за 8 парчета:
1 пакет кори за баница „Родна стряха“;
1 опаковка тофу (Marinated) – 180г;
500г гъби печурки;
1 стрък праз – 140г;
1 червена чушка около 60г;
1 шепа замръзена левурда – 20г или скилидка накънцан чесън;
1 шепа магданоз – 15г;
1/2 ч.л. сол;
1/2 ч.л. къри или лют червен пипер и малко черен пипер;
1/2 ч.л. смесена подправка“Тика масала“ или просто малко кимион и кориандър;
1 ч.л. сух босилек;
1/2 ч.л. сух риган;
3 с. л.  зехтин за готвене.
Начин на приготвяне:
Първо си приготвене една средна тенджера в която да си задушите продуктите за плънката. Нарежете праза, гъбите и чушката на ситно и ги задушете с 1с.л. от зехтина за 15-20 мин.  докато изври течността която ще пуснат. Изключете котлона. Сложете подправките, разбъркайте и опитайте на сол. Настържете вътре и тофуто на едрото ренде. Разбъркайте отново и оставете да изстива. Пуснете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор.
Разгънете корите и си пригответе една четка за мазане. Моята е силиконова и става много лесно с нея. Намажете половината кора с малко зехтин, като наблягате на краищата, а другата половина намажете с 2 с.л. от плънката. Згънете кората на 2 и навийте на руло. (Вижте снимките.) Поставете рулото в намазнено плаке. И така с всичките 8 кори докато не се запълни плакето. Накрая намазвате отгоре с останалия зехтин. 
Пече се за 25-30 мин. на 170° С. 
Става невероятно вкусна и ароматна баница! 


Добър апетит!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *