Сурови бадемови барчета с фурми и рожков

Отново съм на сурова вълна! Все пак това е най-полезният начин да си хапнете десерт без угризения!
Подобни сурови барчета може да се измислят под всякакви форми и с всевъзможни продукти. Може да си ги уваляте и под форма на кръгли бонбонки, или да ги пресовате в силиконови формички, да ги замръзите леко и да полеете после с разтопен шоколад. Но аз реших този път да избегна какаото за да не са толкова „енергизиращи“ и да може спокойно да си ги хапвам вечер или да давам на детето. За да ги направите обаче трябва да имате подходяща заготовка – накиснати от вечерта бадеми, които на сутринта трябва да се потрудите да обелите от люспата за да постигнете съвършенството. Ако не ви се играе може и за прескочите стъпката с беленето, а ако сте забралили да накиснете бадеми, може да ги залеете с вряла вода, да изчакате 3 минути, да оцедите и така още по-лесно ще се обелят. Обаче аз съм ви обяснявала защо правя цялото това „упражнение“ с накисването на ядките и семената – махаме нежеланите ензимни инхибитори и събуждаме живота! Затова ако искате максимална полза и здраве, ще киснете!  Но тъй като ние в къщи редовно имаме накиснати орехи и бадеми, за мен не е проблем да си отделя от купата стотина грама и да направя поредните барчета или бонбони. И така, ето я и точната рецепта:

Нужните продукти:
100г сурови накиснати и обелени бадеми;
100г измити и изчистени от костилките свежи фурми (от кутия);
1 с.л. разтопено кокосово масло – 12г;
1 с.л. лешников тахан – 12г;
2 с.л. брашно от рожков – 12г.

Начин на приготвяне:
Първо в чопър или робот с S-образен нож се слагат фурмите, кокосовото масло, тахана и рожковото брашно и се смилат на паста. После се добавят бадемите и се мели отново но не на много фино. Добре е когато останат малко по-едри парчета от бадем. Цялата тази лепкава смес се обира добре със силиконова шпатула и се слага върху парче хартия за печене. Прегува се хартията и с ръце и точилка се оформя между двата листа хартия, правоъгълно парче с дебелина 1 см. Така приготвената и увита „питка“ се слага за половин час във фризера да стегне. След като се извади се реже с голям нож на парчета по ваш избор, като всяко се овалва в кокосови стърготини, конопено семе, рожков или каквото вие пожелаете. 

Ами това е! Стават много вкусни и засищащи барчета (хапки). Съхранявайте за седмица в хладилника в добре затворена кутия. 
Да ви е сладко и забавно! 🙂 

Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *