Питка с плънка от манголд и семена

Тази година реших, че за Бъдни вечер ще направя някакъв по различен хляб. Имах от село малко листа от манголд и така се роди тази идея.
Разбира се ако нямате манголд или изобщо не сте чували за това „животно“, го заместете със спанак. Но честно казано ако пък си имате шарен манголд като мене, да знаете че този с червените дръжки ще направи питката ви още по-коледна. Все пак този ефект може да се постигне и с малко сварено цвекло настъргано на едрото ренде. Така че варианти има, само да имате желание за творчество. И още едно пояснение – ще ви трябва ръжен квас, който сега няма да обсъждам как и за колко време може да си произведете. Вижте подробности в публикацията хляб с квас. Обаче има и един друг ключов момент – колко бързо искате всичко да втаса. Аз тази година признавам си, не се организирах достатъчно добре и започнах да меся хляба към обяд което ме накара да прибегна по използването на суха мая от пакетче за да ускоря процеса. Разбира се ползвах съвсем малко – 1 кафяна лъжичка, но все пак ползвах. Но забелязах, че в случаите в които слагам и малко мая освен кваса, освен че процеса на втасване се ускорява, хляба става перфектно бухнал и не толкова влажен. Сегааа…, не мога да ви кажа колко тези термофилни дрожди в маята са вредни и как се балансират нещата с лактобацилите от кваса, но при всички случаи е по-добре да си правите хляб с квас и мая отколкото само с мая. Разбира се в чистия си вариант – лично направен от вас квас е най-добре. Но понякога времето и крайното качество на продукта ни притискат, затова трябва да сме гъвкави, а и все пак е празник, позволете си да се поглезите! 
И така без повече увъртане, ето я и рецептата: 
Нужните продукти за питката –  за 8 големи парчета:
215г активиран ръжен квас (вади се кваса от хладилника от вечерта и се добавя в буркана малко вода и 2с.л. ръжено брашно, бърка се с дървена лъжица и се оставя на стайна температура да се активира максимално до сутринта когато ще ви трябва);
1 кафяна лъжичка суха мая – 1г;
390г вода -филтрирана или изворна;

2ч.л. сол – 12г (може и по-малко);
3ч.ч. био бяло брашно – 420г;
1,5ч.ч. брашно от лимец пресято (бяло) – 180г;
около 100г допълнително брашно за доомесване.
Общо брашното е около 5 чаши като може да се използват друг вид брашна и тогава количеството може да варира, защото всяко поема водата по различен начин, така че преценете сами колко точно ще ви трябва. 
Нужните продукти за плънката:
100г белен слънчоглед;
25г тиквено семе;
25г орехи;
65г праз;
200г манголд (спанак);
шепа -15г левурда (замръзена) – ако нямате използвайте скилидка чесън;
1с.л. зехтин за готвене;
1 кафяна лъжичка сол – 2г;
подправки: по 1 кафяла лъжичка шарена сол, къри, „тика масала“, сух босилек или други по ваш избор. Може и няколко стръка пресен магданоз.  
Начин на приготвяне:
Трябва да си извадите от хладилника буркана с ръжения квас от вечерта и да го активирате, като му добавите около 3 лъжици вода и толкова ръжено брашно. Оставете го на плота в кухнята да „шупне“ добре до сутринта. Същата вечер трябва да си направите и още 1 заготовка – да си накиснете семената и ядките за плънката: сипете ги заедно в купа и ги залейте с филтрирана вода, да се киснат до сутринта.
Когато решите да правите питката на другия ден, сложете в голяма купа около 215г. от кваса, а останалото в буркана подсилете с лъжица брашно и вода и приберете в хладилника да си почива до следващия хляб. В купата за месене добавете водата – 390мл, и маята. Може разбира се да не използвате мая стига да имате достатъчно време за втасване. Пригответе си брашната – общо около 5 чаши като ги пресеете. Аз реших да използвам повече бели брашна, но вие може да ползвате каквото решите. Добавете част от брашното към водата с квас и мая и бъркайте до гъстотата на кексово тесто, тогава добавете и солта – 2 равни чаени лъжички. Объркайте добре и продължете да добавяте брашната докато не стане трудно за работа с лъжицата. Тогава извадете и омесете на плота меко тесто. Измийте си ръцете и купата в която почнахте месенето. Пригответе си купичка с 2-3с.л. зехтин за готвене в нея. Намажете топката тесто със зехтин, омажете и  купата и оставете тестото вътре покрито с найлоново фолио да втасва за 2-3 часа.
Докато тестото втасва си пригответе прънката. Изплакнете добре ядките и семената, които са се киснали от вечерта. Сипете ги в чопър и смелете заедно със солта, подправките и чесъна (левурдата). Аз за щастие имам от пролетта замръзена левурда, но ако нямате може да ползвате обикновен чесън или и двете ако искате по-силен чеснов аромат.
В тиган с малко зехтин задушете нарязания на ситно праз и манголд. Прибавете и сместа с ядките. Нека се задушава 5-10 мин. до извирането на цялата влага. Опитайте на сол, ако трябва добавете. Може да добавите и лют пипер ако обичате по-лютичко. Оставете плънката да изстива в тигана и я разделете на 8 части с лопатката която сте бъркали….все едно режете торта.
Върнете се след 2-3 часа и тогава може да пристъпите към сглобяване на питката. Извадете топката тесто, която ще е значително набъбнала и я разделете на 8 топки. Всяка топка тесто намажете със зехтин и разточете на елипса с дължина около 30см. Върху тестото разпределете част от плънката, после навийте на руло и завържете на възел. Сложете в намазнена тава. Малко е сложно да го обясня, и ако нищо не разбрахте просто вижте снимките. Накрая ще получите 8 възела пълни с плънка. Намажете обилно със зехтин, поръсете със сусам (може и ленено семе или нигела) и покрийте с фолио. Оставете на топло да втасва за поне още 4-5 часа.
Печене: На предварително заглята фурна с вентилатор:
Първо 15мин. на 220°C и после намаляте фурната на 170°C и печете още 20мин. Накрая изключвате фурната и оставяте вътре питката за още 10мин. След цялото това време, общо около 45 мин., може да извадите питката, да я сложите върху дъска и да я покриете с чиста кърпа. Оставете я да си почива около час и чак тогава разчупете! Резултата е много мека, вкусна и ароматна питка!
Бон апети! 🙂 

Автор: Дани




 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *