Лещаци за смелчаци

„Лещаци“ идва шеговито от „Кюфтаци“. И ако сте смели достатъчно ще си ги направите и ще видите, дали няма да ви допаднат повече и от обикновените кюфтета!
Аз имам доста варианти на лещаци, като в повечето случаи става дума за червена леща + някаква зърнена култура: булгур, киноа, просо, овесени ядки и допълнително добавка на зеленчуци като задължителния лук или праз, но и малко други за разкош, например: червено цвекло, моркови, чушка, целина. Подправките са по ваш вкус като кимионът, чубрицата и кърито при мен са задължителни. Изобщо, тук можете да импровизирате стига да спазите основните пропорции. Тези лещаци са чудесни за веган бургери или просто като самостоятелно ястие с някаква салата. Днес нямах време за свежа салата, и тъй като е вече зима прибягнах към своите любими естествено ферментирали туршии: цвекло с карфиол, отделно краставички, моркови и люти чушки. Направих си и един обикновен соево – млечен сос , който много обичам и освежава всяко ястие.  
И така ето рецептата за 8 големи лещаци:
Нужните продукти:
1 малка чаша червена леща – 140г
1 малка чаша пълнозърнест био булгур или кускус (моят беше от Био Класа) – 150г
2 малки чаши вода – 400г
1 ч.л. сол
1 малка глава червен лук – 60г
1 малка глава червено цвекло, настъргано – 60г
малко червена или зелена прясна (може и замръзена) чушка – 60г 
малко парче праз – 30г
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин за готвене
3 с.л. целина (листа и стебла) 
3с.л. магданоз на ситно
сухи подправки по избор: кимион, цубрица, риган, къри, черен пипер, червен пипер
3-4 с.л. фино царевично брашно за овалване (може и друг вид)
Начин на приготвяне:
Лещата и булгура се измиват добре, оцеждат се през цедка и се изсипват в тенджерка. Заливат се с водата ( 2 чаши зърна + 2 чаши вода). Аз работих с малка чаша с вместимост 200мл. Ако искате увеличете размера за повече бройки от готовия продукт. След като заврат зърната, котлона се намаля на 2 (от 9 степени) и цялото варене е общо 5 минути на тих огън.  После котлона се изключва, добавя се солта, разбърква се и се оставя тенджерата за още 10 минути на топлия котлон. Водата се поема напълно, дори може да ви се стори че лещата е недостатъчно сварена и водата не стига, но това е нормално, не се тревожете. И докато сместта престоява на топлия котлон си пригответе останалите продукти. (Аз ползвах замръзени от лятото чушки на кубчета и зелени подправки). Лука, праза, чесъна, целината и магданоза се нарязват на ситно. Чушката също се реже на малки кубчета, а цвеклото се настъргва на ситното ренде. Може да се замени с морков. После всички зеленчуци се добавят в топлата смес от леща и булгур, добавят се сухите подправки и зехтина. Разбърква се всичко и се опитва на сол, и ако трябва се добавя но не прекалявайте, че след изпичане може да стане солено. После с мокри ръце се оформят 8 кюфтета като всяко се овалва във фино царевично брашно. Може да се замени с друг вид брашно по-ваш избор. Кюфтетата се подреждат в тава с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна с вентилатор на 170 градуса за 40- 45 минути. Ще познаете, че са готови когато леко се раздуят и повърхността им се напука, започват и да хващат лек загар. Отвън стават леко хрупкави, вътре сочни и меки. За гарнитура може да ползвате любимата си салата или сос. Чудесни са и за веган бургери. А соса който си правя е от 1ч.ч. соево кисело мляко + копър, чесън, сол и зехтин. Копърът ми е замръзен от лятото, но тъй като си е еко производство, го предпочитам пред този от магазина.
Добър апетит!

микс от домашни туршийки е чудесна гарнитура  

Автор: Дани 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *