Веган протеинова пица с нахутен блат

Тази рецепта не съм я измислила аз. От доста време се върти в пространството и скоро реших и аз да я пробвам, защото е прекрасна алтернатива ако сте решили да си хапвате повече протеини и да избягвате глутена.

Разбира се сега ще ви споделя и своя опит, защото се оказа, че е малко трудно да се намери качествено нахутено брашно. Правила съм и опити с фарината (плосък хляб от нахут) при които с една и съща марка брашно веднъж ставаше добре, друг път сякаш имаше пясък в това брашно и неприятно хрупаше и скърцаше. Затова този път реших да си направя сама брашното или по-скоро сместа.
Купете си био нахут по възможност или някой, който да ви изглежда добре. Може да го смелите с кафемелачка на брашно но това не е най-полезният начин за ядене на нахут…..Защо? Ами защото във всички бобови има различни дразнещи червата и стомаха вещества, които е най-добре да премахнем както ви е известно с накисване. Затова си предвидете време за накисване на нахута поне за 8 часа. Нахута в рецептата може да се замени и с червена леща, която също трябва да се накисне но при нея и 4-5 часа стигат.  
Ако все пак си набавите качествено био брашно от нахут може да направите блата на пицата по вторият вариант с ферментиране. Ферментирането също има своите здравословни предимства, защото бобовите храни са добра среда за лактобацилите и след ферментацията се храносмилат много по-добре. Метода с ферментацията съм го описала подробно в рецептата за фарината-питка от нахут.   И така без много увъртане ето го и моят пореден вариант на рецептата за пица с нахут.  
Нужните продукти за една голяма пица:
За блата:
250гр сух нахут (може да се замени с червена леща);
1ч.ч. вода;
1/2 ч.л. сол;
1ч.л. лимонов сок;
2 щипки сода бикарбонат – на върха на чаената лъжичка;
1с. л. олио или зехтин за готвене – може да се пропусне;
около 1/2ч.л. подправки по избор – къри, „тика масала“, малко кимион или черен пипер.
За плънката: 
2 малки домата
1 малка глава червен лук;
1/2 тиквичка на тънки резени;
1 чушка – червена или зелена;
десетина маслини – натурални или каламата;
малко листа от манголд или спанак;
малко веган сирене тип „Фета“ или „Моцарела“;
малко сух риган и босилек за поръсване.
Начин на приготвяне:
Накиснете 250гр нахут (половин пакет) за през нощта с изводна вода. Сложете достатъчно вода защото се раздува двойно. След 8-12 часа изплакнете добре накиснатия нахут с чиста вода и отделете всички зърна които са тъмни или повредени. Проверете и за малки дупчици по зърната, махнете и тях защото в тези зърна обикновено се крият едни черни насекоми които си хапват от нахута преди вас :). След накисването теглото на нахута нараства почти на 500гр. Включете фурната да загрява на 160-170 градуса с вентилатор.
Сложете изплакнатия нахут в блендер с 1ч.ч. вода, сол и подправки на вкус, малко лимонов сок и малко сода, които ще направят блата много по-пухкав, но може и без тях. Единствената задължителна съставка за блата е нахут, вода и сол. Смелете всичко старателно на гъста каша. После си пригответе голямата тава от фурната и я застелете с хартия за печене. Изсипете вътре нахутената каша и я загладете с помощта на шпатула. Блата трябва да е дебел около 4-5мм. Сложете тази така приготвена тава с блата да се пече за 15 минути. През това време си пригответе продуктите за плънката – нарежете лука, чушките,доматите и тиквичките на тънки кръгчета. Обезкостете си и маслините. Ако имате някое малко листо манголд или спанак измийте и нарежете и тях. Може да сложите и малко готово веган сирене от магазина, а може и сами да си направите сирене от кашу или ядков пастет. Изобщо, дайте воля на фантазията си и сложете такива продукти каквито обичате. Пригответе си и сух риган, босилек или други подправки по избор. След 15 минути във фурната блатът трябва да е леко зачервен покрая. Тогава го извадете от фурната и разхвърляйте отгоре продуктите за плънката като започнете от доматите а върху тях всичко останало. Отгоре сложете сиренето и поръсете с подправките. Върнете във фурната за още 15 минути. След изпичане може да подправите пицата допълнително с босилково песто или сос от соево кисело мляко (соево кис. мляко + чесън, копър, зехтин, лимонов сок и сол). Истината е, че блатът от нахут става малко сухичък и затова е добре да има в плънката сочни пресни домати или да се хапва с някакъв сос или веган майонеза. Сол в плънката аз не слагам, защото маслините са обикновено достатъчно солени, но вие ако искате може да сложите малко, особено ако не ползвате маслини. Получава се наистина една много вкусна и полезна пица!
Ами това е! Добър апетит! 🙂
Автор: Дани



2 thoughts on “Веган протеинова пица с нахутен блат

  1. Креми

    Еее, изглежда страхотно!
    Аз бих пробвала преди да сложа плънката да намажа блата с песто, просто защото си представям, че тогава при печенето блата може и да не изсъхне много. Отгоре доматите и другите зеленчуци и … пресни листа от босилек като завършек са моето лично предложение.
    Ммм…
    Трябва да се експериментира!
    Прегръдки:
    Твоя Креми

  2. dani Автор

    Дааа, експериментите са в основата на гениалните неща! Със сигурност ще стане прекрасно и по твоя метод с пестото! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *