Зимна веган мусака с кисело зеле

Зимата е време за топлина, домашен уют и…кисело зеле! И тъй като киселото зеле не е много траен продукт ако сте решили да не ползвате консерванти, ви предлагам тази лесна рецепта с която да зарадвате сетивата си! Разбира се най-полезно е натуралното кисело зеле, което не е минало термична или химична обработка, но все пак ако имате такъв продукт в излишък ви предлагам да разнообразите менюто си.

Нужните продукти:
1 голям стрък праз;
1 морков;
1/2 ч.ч. зелена елда (може да се замести с ориз,просо или киноа) ;
около 1кг картофи;
около 2.5 ч.ч вода;
малко листа от кисело зеле;
подправки по избор: сол, малко олио, риган, мащерка, чубрица, малко червен пипер и каквото обичате.
Начин на приготвяне:
Първо приготвяте плънката, като измивате и оставяте елдата да се накисва в студена вода. През това време обелвате картофите и ги нарязвате на кубчета. Слагате ги в голяма тенджера. Там прибавяте и нарязания морков и праз. После изплаквате елдата и я добавяте при картофите. Слагате и подправките и олиото …но внимавайте със солта. Оставете плънката по безсолна, защото листата от киселото зеле също ще допренесат за овкусяването. Прибавяте и 1 чаша вода. Приготвяте си една тава или подходящо дълбоко плаке. Покривате дъното на тавата със зелеви листа. После изсипвате отгоре плънката от картофи, праз и елда. Заравнявате и доливате още вода, така че нивото и да бъде 1 пръст под горните ръбчета на картофите, т.е. да не плува във вода, но не и да е сухо.
Покривате сместа със зелеви листа.
Слагате мусаката във фурната за около 45-60мин.  на 160 градуса и получавате прекрасна, уханна зимна гозба, носещо празнично настроение.
И една идея (собено подходяща за месоядните ви близки): Ако искате да докарате по-екзотичен аромат прибавете 3-4 щипки пушен червен пипер и кимион (или ким).
Добър апетит!
Автор: Дани.…а може би и още много хора, които няма как да не са се сетили за тази вълшебна комбинация 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *