Бананов веган сладолед

img_8765
Идва лятото и за всички които не знаят, че има здравословен вариант на сладоледа, споделям тази рецепта. Всичко което ви трябва е да си подготвите няколко банана нарязани на парченца и замръзени в кутия за минимум 1 вечер. Веднъж след като си приготвите кутията с бананите може да си я съхранявате във фризера няколко месеца и да имате материал във всеки момент в който ви се прииска да си направите страхотен сладолед.

Другото което ви трябва е кухненски робот с S-образен нож. Пускате 1-2 банана в робота и пускате да се мели на средна скорост. В началото може да се наложи да отваряте няколко пъти и да прибутвате сместа към ножа но в един момент малките ледени парцета ще се превърнат в пухкав и еластичен крем. Това е момента в който сладоледа ви е готов. И сега с малко въображение може да си направите следните варианти:
Ванилов сладолед:
2 банана – нарязани и замръзени;
2 кафяни лъжички стевия на прах или 3 к.л. пчелен мед. Добре става и със захар „Мусковадо“;
1 ч.л. ванилов екстракт; Всичко се смила заедно докато стане на пухкав крем.
Ментов сладолед:
2 банана, 2 каф. л. стевия , 2 каф. л. спирулина на прах (може и прах от пшенична трева), 2-3 капки ментова тинктура (използавам тинктура от лютива мента от аптеката която струва около 1 лев).
Малинов сладолед:
2 банана, шепа малини (ягоди, или добре узрели почистени от костилките череши);
2-3 каф. л. стевия (или мед).
Разбира се може да направите сладолед с добавка на каквито си изберете сезонни плодове. Приблизителната пропорция е на 2 банана – 4 с.л. нарязани плодове.
А за радост на децата може да замръзите сместа във формички за ескимо. След няколко часа във фризера са готови за „употреба“, а най-лесно ще ги извадите от формичките като ги потопите за 10 секунди в топла вода. Ако искате и съвършено завършен вид, разтопете малко натурален шоколад на слаба степен на котлона (или на „водна баня“) и облейте с него вече замръзналите и освободени от формата сладоледчета, поставете върху хартия за печене, загънете в тази импровизирана книжна опаковка, сложете в торбичка и съхранявайте във фризера „до поискване“. Уверявам ви, няма да е за дълго! 🙂
Има една „тайна“ съставка с която се получава невероятен на вкус сладолед…направо като „истински“ 🙂 и това ееее….кокосова сметана! Прибавете 2-3 чаени лъжички от нея и се насладете на новия вкус.
Весело лято! 😉
Автор: Дани

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *