Бананово-шоколадова торта – коледен вариант

Ето поредната ми модификация на тема веган бананово-шоколадова торта. Този път повода беше Бъдни вечер, затова и този надпис се мъдри върху тортата. Тази рецепта съм я споделяла в предишни постове но сега имаше някои подобрения и отклонения, които завършиха с „Мммм, супер е!“ и затова реших да я споделя отново.

Първата разлика: Нямах кокосова сметана за да си направя шоколадовия ганаш и реших да си я направя сама. Взех половин чаша кокосови стърготини и ги залях с половин чаша топла вода (около 60ºС), изчаках около 5 минути да поизстине и после изсипах тази каша в кухненския робот, смлях за 1 минута и после прецедих през цедка за ядкови млека. Получените изцедени фини стърготини сложих в блата а получената 100мл сметана използвах за ганаша. Всъщност това не беше точно сметана, а по-скоро кокосово мляко. И тъй като ми се стори редичко му добавих и 1ч.л. кокосово масло. Получи се перфектно!
Второ: решиш че ще обогатя вкуса с лешников аромат и затова смесих 2супени лъжици лешников тахан + 1 лъжица мед. С тази смес намазах блата и оставих малко за намазване на бананите. Накрая залях с ганаша. И леко украска според сезона и настроенията ….и готовоооо. Това е една сравнително лесна и здравословна торта, която си струва усилията! Само не забравяйте да си накиснете 1 чаша сурови ядки от вечерта (8-10 часа) ако искате на сутринта да направите тортата.
Нужните продукти за торта с 12 парчета (диаметър -24см):
За блата:
1ч.ч. сурови ядки (аз смесих орехи и бадеми) – накисват се за 8 часа.
1/2 ч.ч. овесени или лимецови ядки
1/2 ч.ч. кокосови стърготини 
16-17 бр. фурми (от кутиите) = 200г непочистени
За пълнежа:
3 големи банана
2с.л. лешников тахан (36г) 
1с.л. пчелен мед (или кленов сироп, агаве) (30г) 
За шоколадовия ганаш:
100мл кокосово мляко 
1ч.л. кокосово масло
1с.л. кафява захар
160г шоколад за готвене, веган (купувам от Лидл -200г е цялото блокче, ако искате използвайте и целия шоколад)
За украсата: 
10-15г суров шамфъстък
2с.л. пудра захар смесена с кафяна лъжичка кокосово масло и няколко капки вода, докато стане на гъста паста.
малко пчелен прашец за поръсване

Начин на приготвяне:
Ядките които са били киснати за през ноща (или деня) се изплакват и се оцеждат добре. Смилат се в кухненския робот заедна с половината чаша овесени ядки. Получената ронлива маса се изсипва в купа. После в същата купа на робота се смила 1/2ч.ч. кокосови стърготини и 1/2 ч.ч. топла вода. Смилат се добре. Прецежда се през цедка за ядкови млека, няколко слоя тензух или по-големичка фина цедка за чай. Отделяте полученото кокосово мляко (100мл) в металана купичка подходяща за котлона, а добре оцедените стъготини се добавят в купата при ядките. После пак без да миете робота, слагате да се смелят и фурмите които добре трябва да измиете и да почистите от костилките преди това. Изваждате „гъстата паста“ от фурми с помоща на силиконова шпатула и слагате при другите продукти в купата. После с ръка омесвате всичко на „тесто“. Постилате с прозрачно фолио дъното и стените на тава с диаметър  24см. Аз ползвам отваряема форма, но и всяка друга тавичка би ви свършила работа защото лесно ще извадите после блата с помоща на фолиото. Изсипвате „тестото“ за блата в така приготвената тава и с помоща на чаша или с ръка оформяте блат с леко повдигнат ръб покрая, като за тарт. Ръба трябва да е висок около 1см. Слагате тавата в хладилника да стяга докато вие приготвите останалите неща. Сложете на котлона на слаба степен (при мен 2 от 9 възможни степени) кокосовото мляко + 1ч.л. кокосово масло и 1 с.л. кафява захар. Оставете да се загряват. Пригответе в една купичка лешниковия тахан като го смесите с меда и разбъркате докато сместта започне да се отделя лесно от стените на купичката. Опитайте на сладост и ако трябва сложете още мед. Обелете и трите банана и разрежете по дължина на две. Тук имате 2 възможности. Ако сте купили по-дребнички банани може да ги оставите цели, но имайте в предвид, че ще ви трябват поне 6 банана. Така пълнежа ще е още по-бананнов. Но аз имах само 4 големи банана и реших, че няма да ми стигнат затова ги разрязох на 2.
Извадете блата от хладилника, сложете вътре подходяща по размер плоска чиния и го обърнете върху чинията, която държите в ръка. И така обърнат блата, фолиото остава отгоре и лесно го „обелвате“. После похлюпвате с таблата за сервиране, и отново обръщате. И ето, имате лесно изваден и освободен от фолиото блат. Не знам дали го обясних правилно….другия път ще го снимам. После намазвате блата с половината от сладкия лешников тахан. Нареждате бананите. Върху тях намазате и останалия тахан, като наблягате на „дупките“ между бананите. През това време вероятно кокосовото мляко ще е достатъчно загрято и тогава начупете на парченца 160г от шоколада и го сложете в млякото. Дръпнете от котлона и покрийте с капак. След 5 минути разбъркайте, и ако има още неразтопени парценца сложете пак на котлона за малко. Трябва да получите гладък шоколадов крем накрая с който да залеете цялата торта. Украсета е според желанията ви. Аз си направих фунийка от хартия за печене и я напълних с бял крем от пудра захар, коокосово масло и малко вода. Това е удобен начин да направите някакъв надпис или да нарисувате нещо върху тъмна основа. Някакви ядки и сушени плодове също са подходяща украса.
Насладете се на тази здравословна торта и се заредете с шоколадово-бананово настроение!
Автор:Дани

 

One thought on “Бананово-шоколадова торта – коледен вариант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *