Пай с тиква и праз

Ето отново една разновидност на соления пай с тиква и семена. Сега е зима, наближава Коледа и ми се дояде нещо с праз. Бих си направила нещо като „празеник“ с кори за баница, но в магазините покрай нас продават само обикновените кори с бяло брашно и консерванти.
А и трябва да се задушава плънката отделно, да се навива….абе занимавка, която реших че ще пропусна. А в хладилника се мъдри последното парче от голямата тиква. Брей, тези тикви! Особена категория са те! Хем са ми любими, хем като срежеш една по-големичка и се въртиш край нея 2 седмици, та чак почва да ти писва. Добре, че Господ ни е дарил с фантазия, че да си измисляме стотици вкусни ястия с участието на един продукт. Получи се много интересно печиво. Вкуса ми напомняше точно на сочна и мекичка баница с праз! Експеримента е успешен! 🙂
Ето и нужните продукти:
300г тиква настъргана на едрото ренде (около 2ч.ч. препълнени) – може да замените с моркови
150г праз нарязан на ситно (около 1ч.ч.) 
 5-6 стръка магданоз нарязан на ситно (може и да се пропусне)
2с.л. смляно ленено семе
1с.л. лимонов сок
5с.л. олио от гроздови семки (може да замените с друго олио по избор)
1.5 ч.л. хималайска сол
1ч.л. червен пипер
3-4 щипки сух джоджен (или друга подправка по избор – мащерка, риган босилек)
1ч.л подправка за ориз (купувам на Naturale Foods от Кауфланд, вече сигурно забелязахте че ми е любима и не веднъж съм я споменавала) Ако обичате по-пикантно сложете още половин лъжичка от тази подправка.
1ч.л. сода
350мл вода 
2ч.ч. фини овесени ядки
1.5 ч.ч. брашно от лимец 
Начин на приготвяне:
Взимате голяма купа и смесвате всичко по реда на записването. Объркавате добре. Изсипвате сместа в тава с диаметър 28см с незалепващо керамично покритие (или обикновена тава застлана с хартия за печене). Отгоре поръсвате пая с малко сурови белени тиквени семки (или белен слънчоглед, сусам, орехи или каквото имате).
Печете на 160 ºC в предварително загрята фурна с вентилатор за 45-50 минути. След изпичане отворете фурната и оставете тавата вътре за още 5 минути да излезе влагата, защото пая става доста влажен. Извадете от фурната, изчакайте още 5 минути и обърнете да изстива върху решетка.
Бон апети! 😉
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *