Лесни мъфини с овесени ядки и сладко

Поредните мъфинчета забъркани набързо с остатъците ми от ягодово сладко.
Правят се много бързо, а също така бързо и свършват, защото са много вкусни и ароматни – леко хрупкави и карамелени отвън и меки отвътре.
Нужните продукти за 18 малки мъфина
1ч.ч. брашно от лимец (или друго по ваш избор)
1ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. кафява захар
1ч.л. сода
1/2 ч.л. подправка по ваш избор – ванилия, кардамон, канела 
4с.л. олио от гроздови семки 
1/2 ч.ч. сладко по ваш избор (ако е с едри парчета го нарежете на по-малки)
200мл. вода
Начин на приготвяне:
Първо се смесват в една голяма купа сухите съставки – брашното, овесените ядки, захарта, содата и подправките. Объркават се добре.
После се добавя олиото, сладкото и водата . Обърква се отново всичко с лъжица докато съставките се смесят добре. Аз използвах малко сладко от ягоди и допълних дозата със сладко от праскови, а ароматите които добавих бяха малко смлян кардамон и 1/3 ч.л. бурбонска ванилия на прах.
Сместта се разпределя в 12 форми за мъфини и тъй като ми остана достатъчно смес напълних още 4 хартиени кошнички които сложих в алуминиеви формички за крем карамел за стабилност. Предупреждение: Никога не използвайте алуминиеви съдове за готвене ако не са покрити с хартия за печене. Не допускайте алуминия да влезе в контакт с храната ви. Дори и алуминиево фолио за покриване на тавата за печене не изполвайте, защото кондензиралата водна пара се стича по него и се връща в ястието. Много хора не са наясно с вредата от алуминия в кулинарият. Ако и вие сте сред тях, моля прочетете тази статия. По сходни причини не е добре да се използват и съдове с тефлоново покритие. Аз лично използвам само такива с керамично, каменно покритие или в краен случай неръждаема стомана. Ако имате съмнения за покритието на вашата форма за мъфини, винаги използвайте хартиени кошнички за подложка.
И така след като разпределите сместта изпечете мъфините в предварително заглята фурна с вентилатор на 160º С за 30-35минути.
Приятно и здравословно хапване! 🙂
Автор: Дани
  P.S. Печенето на една тава с тиква не ми попречи да изпека и мъфините едновременно. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *