Овесени сладки с кокос и фурми

Днес реших да експериментирам с поредните сладки, курабийки или както там искате ги наречете, които да са хем засищащи, хем максимално полезни и богати на фибри и сладост но без да са натоварени със захар.

Когато говорим за ситост и диети на първо място ми е кокоса – ускорява метаболизма и извежда всички вредни мазнини от тялото, има антибактериални и противогъбични свойства, както и много други достойнства заради които си струва често да посягате към него. Използвах и лешников тахан за да добавя малко протеин в рецептата и защото дава неповторим аромат. Да, знам че е малко скъпичък но пък всяка лъжичка от него си струва. Може да си купите суров или такъв от печени лешници. Моят беше суров но ако ще го ползвате само в подобни рецепти няма смисъл да е суров разбира се.
И така, ето окончателния вариант от моя вкусен експеримент:
Нужните продукти за 15 броя  сладки:
180г натурални фурми – измиват се, махат се костилките и се нарязват на малки парчета
20г  (1с.л. ) петмез от захарно цвекло (може да го пропуснете)
45г (3с.л. ) тахан от лешници или друг вид тахан по избор
100мл сок от портокал – това е сока от 1 среден портокал
1/2 ч.л. бурбонска ванилия на прах (или екстракт)
3/4 ч.л. сода
60г кокосови стърготини (3/4 ч.ч.)
100г фини овесени ядки (1ч.ч.)

Начин на приготвяне:
Първо претеглете 180 грама фурми, измийте ги и ги почистете от костилките. Нарежете ги на праченца с ножа и ги сложете в купа. Пуснете фурната да загрява на 160º C с вентилатор. После прибавете в купата 1с.л. петмез от захарно цвекло (може да се замени с друг вид петмез или кленов сироп). Реално този петмез не ви трябва особено, защото и без него сладките ще са достатъчно сладки от фурмите, но аз го сложиш заради аромата, а и защото ми се намираше в шкафа :)Прибавете и сока от портокал, тахана от лешници, ванилията и содата. Разбъркайте. Добавете коокосовите стърготини и овесените ядки. Объркайте всичко добре с лъжица. С мокри ръце оформете малки курабийки. Сложете върху хартия за печене. Печете за 15 минути в предварително загрята фурна (160º C с вентилатор).
Получавате меки и ароматни сладки, които са без рафинирана захар и с изкусителен аромат на лешници и кокос. Вкусни и засищащи!
Да ви е сладко и полезно! 🙂
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *