Коледни бисквити с канела и джинджифил

img_20161103_125404Ето ви и една рецепта за бисквити с коледен привкус. Аромата им е чудесен и наистина напомня за празник! Подобни рецепти има много и сигурно всеки от вас си има любима домашна рецепта за коледни сладки или меденки.

Но тъй като знам, че в повечето рецепти се използва пчелен мед искам да ви предупредя. Не слагайте мед в печивата си, защото след нагряването си над 42 С, той става напълно безполезен и дори вреден. Заместете меда с петмез от захарно цвекло, който можете да намерите в здравословните магазини или пък използвайте само кафява захар.
Ето и моята рецепта за 2 тави ароматни бисквити:
Нужните продукти:
85г олио от гроздови семки (кокосово масло или краве масло) 
100г меласа от захарно цвекло ( кленов сироп или сироп от фурми). Бих използвала и мед но се притеснявам от публикациите че става токсичен след топлинна обработка. 
4 с.л. фина кафява захар. Ако искате да избегнете захарта изцяло просто увеличете с 4 лъжици меласата (кленовия сироп…)
1с.л. смляно ленено семе + 3с.л. вода (замества яйцето в рецептата) 
1/2 ч.л. сода 
2ч.л. цейлонска канела на прах
1ч.л. джинджифил на прах
щипка карамфил на прах и по една щипка индийско орехче и бахар по желание
1/2ч.л. бурбонска ванилия на прах
340г брашно (ръжено, лимец или каквото изберете)
Начин на приготвяне: 
Разбъркайте хубаво всички съставки без брашното в купа. Използвайте такива подправки каквито харесвате. Започнете да прибавяте по малко от брашното и бъркайте докато сгъсти дотолкова че ви стане трудно да действате с лъжицата. Изсипете сместта върху набрашненен плот и омесете меко тесто с останалото брашно. В крайна сметка може да ви остане малко от брашното с което да поръсвате плота и тестото при разточването. Оставете тестото малко да си „почине“ в хладилника за половин час увито във прозрачно фолио, така после ще ви е по-лесно да работите с него. После извадете и разточете на кора с дебелина половин сантиметър и изрежете формички по ваш избор или просто кръгчета с чаша (после направете дупцичи в с вилица за декорация на кръгчетата). Сложете бисквитите върху тава застлана с кухненска хартия. На мен, от това количество продукти, ми излязоха 2 големи правоъгълни тави (от фурната) бисквити.
Пекат се на предварително загрята фурна за 7-8 минути на 160 С. Наблюдавайте ги, защото бързо прегарят.
След като изстинат може да си поиграете и да ги украсите с глазура от пудра захар.
За глазурата е нужно да смесите половин чаша пудра захар или повече с 1 ч.л. лимонов сок (може и от портокал) и малко вода (или ядково мляко) докато стане на гъста каша. Ако стане прекалено рядко сложете още пудра захар. Глазурата трябва да е гъста за да не се разтича прекалено като я нанасяте с лъжичка или четка върху сладките. Може да разделите глазурата в отделни купички и да оцветите в различни цветове с сок от червено цвекло, сок от моркови (тиква), спирулина на прах за зелен цвят или каквото ви хрумне. Използвайте въображение и настроение и ще имате най-прекрасните бисквитки на света! След като сте нанесли глазурата оставете да изсъхне за около 2-3 часа. Приберете бисквитите в подходяща кутия.
Имайте предвид, че бисквитките стават малко твърдички, особено ако ги препечете. Ако искате да са по-меки ги сложете в буркан. който се затваря добре и сложете при тях ябълка разрязана на две. Влагата от ябълката ще омекоти вашите сладки.
Автор: Дани
img_20161030_124652 img_20161103_125428

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *