Карамелен ябълков сладкиш

img_20161120_103731Дълго се колебах дали да публикувам тази рецепта. Толкова е пристрастяващ този сладкиш, че едва ли може да се впише в представите ми за здравословна храна, защото вероятността да прекалите с него е голяма! Но все пак на всеки „светец“ му се дояжда нещо печено, карамелено и ароматно….а защо не и шоколадовоооо! Особено ако е зима и навън е прилично студено. Всички тези аромати на портокал, ябълка и канела са просто опияняващи.

Затова ще споделя с вас рецептата и ще се надявам да сте разумни или поне да го споделите с близки и приятели за да се избегне прекаляването за което ви говорих!
Първо си пригответе една тава – 24 или 26см. (моята е керамична с незалепващо бяло покритие и ми върши чудесна работа). Намазвате дъното на тавата обилно с 2-3 с. л. размекнато кокосово масло (или краве масло ако не сте веган) и поръсвате отгоре равномерно 1/3 ч.ч. кафява захар. После върху захарта се подреждат ветрилообразно парченца ябълка с дебелина около 3-4 милиметра. Нужни са около 2 сладки ябълки. Върху ябълките се поръсват малко счукани орехи за разкош, около 3-4 с.л. И върху всичко това изсипвате сместа за блата която се приготвя по следния начин:
Нужните сухи съставки: (1ч.ч.=250мл)
2 ч.ч. брашно (аз използвам от лимец)
1/2 ч.ч. фини овесени ядки 

2/3 ч.ч. кафява захар 
1 с. л. смляно ленено семе (може и без него)
1-2 ч.л. канела (препоръчвам да използвате цейлонска канела на прах) 
1ч.л. сода
1/2 ч.л. бурбонска ванилия на прах или 1 ванилова захар
по желание и 2 ч.л. кора от портокал (задължително от био портокал!)

Първо се объркват добре сухите съставки и после се добавят течните:
4 с.л. олио от гроздови семки или разтопено кокосово масло
сока на 1 портокал (около 100мл.) 
вода – (150мл) –  към сока на портокала се добавя вода за да се допълни до 1ч.ч. общо течност или малко повече
След като всичко се обърка на ръка със силиконова шпатула или лъжица се получава доста гъста смес, която трябва да се разпредели внимателно върху приготвената тава с ябълките.
Пече се в предварително загрята фурна на 160º С  с вентилатор за около 30 минути.
Ще забележете че покрая на сладкиша в края на печенето се виждат балончетата от врящия карамел, който става с приятно кафяв цвят. След като извадите тавата от фурната изчакайте 30 секунди да спре да бълбука карамела и тогава сложете отгоре подходяща табла или решетка за изстиване  и обърнете бързо тавата. При тази процедура ползвайте термо ръкавици, защото вероятността да се изгорите е голяма. Сладкиша би трябвало да излезе лесно от тавата стига да не е изстинал прекалено, защото в този случай карамела на дъното се стяга. Възможно е някое парченце ябълка да остане залепнало на дъното но тогава просто го извадете и наместете внимателно с помоща на вилица на мястото му.
И сега…има и още! Идея за преобразяване – от сладкиш в торта!
Сипете в горещата тава, след изваждането на сладкиша, 3-4с.л. вода или портокалов сок. Пъхнете отново в още топлата фурна. Винаги остава малко карамел по дъното на тавата, който ще се разтопи и с този карамелен сироп после залейте сладкиша за да се сиропира леко. След като изтине напълно може да продължите с преобразяването. Ако желаете още по-плодов вкус и малко повече полезност нарежете около 2 банана на кръгчета с дебелина по ваш избор и ги наредете отгоре върху ябълките. После залейте с шоколадов ганаш, който се приготвя по следния начин:
60мл  кокосова или бадемова сметана +100г тъмен веган шоколад (шоколадов кувертюр от Лидл -52%) + 1с.л. кафява захар.
Сметаната и захарта се загряват почти до завиране и тогва към тях се прибавя шоколада на парчета. Покрива се с капак и се изчаква 5-10 минути. Разбърква се докато се получи хомогенна, гладка смес. Ако има нужда се връща малко пак на топлия котлон да разтопят и последните парченца шоколад.  Има и друг вариант ако нямате кокосова сметана: 60г краве масло (или кокосово масло) се разтопява заедно със парчетата шоколад (100г) на слаб котлон или на водна баня. Бърка се постоянно за да не загори. С така приготвения ганаш се залива тортата. Отгоре се украсява с плодове или каквото прецените. Аз направих рисунки с бял крем от кокосова сметана и пудра захар (става и с масло и пудра захар в съотношение 1:1)
Какъвто и вариант да изберете съм сигурна, че ще ви е много вкусно.
Бон апети! 🙂
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *