Почти сурова бананово-портокалова торта

13346596_10210034189319891_1506410995875729414_nЕто още една пристрастяващо вкусна торта, която влиза в графа „лесни“ и може да се направи в няколко варианта. За да я направите се иска малко подготовка – накиснете си 1 ч.ч. сурови ядки от вечерта (орехи, бадеми или смес от тях) и предвидете още 2 часа преди да започнете  за да накиснете и 1ч.ч. сурово кашу.

Разбира се няма проблем да накиснете кашуто, както другите ядки от вечерта в отделна купа. Кой ще ти мисли за второ накисване и то за различно време, винаги е по-лесно да сложите всичко на веднъж. Нищо няма да му стане на кашуто и да престои повечко във вода. А ако сте забравили да го накиснете и наистина бързате да направите торта, просто го пропуснете, пак ще е много вкусно! Важно е след накисване да изплакнете ядките и да ги оцедите добре.
Блат:
1ч.ч.бадеми или орехи а може и от двете – киснат се за 1 вечер (8-10часа).
1ч.ч. овесени ядки (или още по-добре от лимец),
3 с.л. кокосова сметана (купувам от 200мл в картонена кутийка) но спокойно може да се замени 3 с.л. портокалов сок;
10 големи свежи фурми, измити и без костилки.
В кухненски робот се слагат първо накиснатите ядки +овесените или лимецови ядки, смилат се и после се прибавят фурмите и трите лъжици течност – кокосова сметана или сок, мели се пак до тестообразна маса. Ако са много сочни фурмите не прекалявайте с течността която сипвате за да не стане прекалено кашкаво. Опитайте за сладост и ако е нужно добавете още фурми. Изсипва се топката „тесто“ в тавичка с падащо дъно (22см.), като дъното се поръсва предварително с малко кокосови стърготини за да може после основата да се отделя по-лесно от тавата. Върху така изсипания блат се постила прозрачно фолио и с ръка се притиска за да се оформи блат с леко повтиднати краища, като тарта. Върху блата се нареждат 3-4 банана – има 2 варианта на рязане на бананите: или надлъжно (стават като полусфери) или на високи 1.5см. дълги парчета (като пънчета) и се подреждат плътно едно до друго. А има и трети вариант ако искате по-висока торта и с повече банани не ги режете а ги нареждайте легнали, цели. После като режете тортата ще имате красиви кръгчета от банан.
Върху банановия слой се разтила следния крем:
1 ч.ч. кашу (кисне се за 2-4 часа или цяла вечер);
сока на 1 малък портокал (60 мл.) и част от кората (Ако не е био, портокала се изкисва във вода предварително когато се сложи да се кисне и кашуто, за да излязат химикалите доколкото е възможно. Във водата за кисене може да сложите 1ч.л. сода)
2с.л. кокосово или какаово масло разтопени;
мед за подслаждане на вкус – 2-3 с.л.
Най отгоре се залива тортата със следния шоколадов ганаш:

100 мл кокосова сметана
120 г веган кувертюр (от Лидл, 52% шоколад за готвене) или някакъв друг натурален шоколад;
2 ч. л. кафява захар или мед за да се подслади сметаната.
Първо се загрява на котлона сметаната (на слаб огън или водна баня) и когато се загрее (не е нужно да завира) се слага захарта (меда) и шоколада на парчета. Дърпа се от котлона похлюпва се за 10-15 минути (тъкмо време да приготвите и разтелите портокаловия крем). После се бърка добре. Шоколада траябва да е напълно разтопен, ако има бучици върнете на котлона и леко загрейте. И така топлата смес се изсипва върху тората. Слага се в хладилника да стегне. После се маха ринга на формата за печене, заглажда се ръба с нож и се украсява по желание с парчета портокал, сушени кайсии, ядки (в моя случай суров шам фъстък) и каквото ви роди фантазията! 🙂 Тортата е суровоядна ако не се смята шоколадовия ганаш. Може да се направи изцяло сурова ако ганаша се направи от какаово масло, сурово какао на прах и мед и всичко се загрее до 42 градуса. А има и друг вариант за който ви споменах в началото ако сте забравили за кашуто – направете си само бананова тарта!  Няма нужда от портокаловия крем, само един блат, наредените отгоре банани и поляти с шоколадов ганаш! Поръсвате с филирани бадеми всичко. Мммм, вкусотия с която може да се прекали 😉

 image-8ec700973ea76bfbcef91334c1c85344aac26806c8d4c901d6074dc36135301f-V
 Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *