Шоколадово ментова торта – изненада

IMG_20160602_121123Случвало ли ви се да разберете в последния момент, че близък приятел има рожден ден, а вие съвсем не сте подготвени с подарък? В такива моменти най-доброто което може да направите е да поднесете нещо за хапване направено с любов и фантазия лично от вас, ей така на бързичко. И след като ще пожелаете на човека най-вече здраве, то нека да е нещо наистина здавословно.

Тази рецепта се „роди“ точно така. Нямах  много продукти затова направих малка тортичка, сгушена услужливо в кутийка с която я поднесох. Отне ми не повече от половин час. Ако все пак решите да направите по-голяма торта умножете продуктите по четири. И тъй като няма как да направя здравословна торта без тя да е сурова, ми трябваха предварително накиснати ядки. Да но аз такива нямах…а нали ще реагирам бързо. Затова взех половин чаша сурово кашу + 2 ядки от бразилски орех и ги измих. Суровото кашу както вероятно знаете и без това не е истински сурово а попарено за да се отдели ядката от твърдата обвивка и обикновено има нужда от накисване само от 2 до 4 часа за да се промени структурата му, а не хранителните му качества. А бразилския орех е толкова мазен че принципно не може да се промени с накисване (това важи и за макадамията). Затова ползвам тези ядки при „спешни случаи“. Но стига обяснения…ето и пълната рецепта за мини тортичка:
Преди да започнете изработката на блата трябва да разтопите 2 съставки на „водна баня“ – пригответе си една метална купа с гореща вода от бойлера или ел. кана, и в нея сложете 2 малки порцеланови чаши – в едната се слагате 1 с.л. какаово масло, а в другата 2 парчета (20г) натурален шоколад който ще ползвате за украса. Оставяте чашките така докато приготвяте блата и крема. Ако към момента на използването на тези 2 съставки не са се разтопили, сложете купата за кратко на котлон включен на макс, но не забравяйте да ги наблюдавате.
Продукти за блата/основата:
1/2 ч.ч. сурово кашу;
2 ядки от бразилски орех;
10-12 свежи фурми (от кутиите) – измиват се добре и се махат костилките;
1 с.лъжица сурово какао на прах
В кухненски робот с S – образен нож се слагат първо ядките, мелят се до едро и после се добавят фурмите и какаото. Там започва и единствения досаден момент в рецептата- започвате да отваряте робота през няколко секунди и да разбутвате сместа защото става лепкава и трудна за смилане. Но в крайна сметка след 3-4 отваряния сместа предобива хомогенен вид. Тогава изгребвате сместа от робота с помощта на силиконова шпатула и я слагате върху парче опаковачно, прозрачно фолио. Ако правите малка торта е добре да си намерите малка, кръгла пластмасова кутия с капак, вместимост около 600 мл, диаметър около 12 см.. Слагате сместа заедно с фолиото в кутията. Отгоре слагате още едно парче фолио и започвате да притискате с ръка сместа, да я изтънявате и оформяте като блат с повдигнат ръб. Така оформеният блат в кутията се слага в камерата за 10-15 мин. да стегне. През това време се приготвя ментовия крем от:
1 банан;
1/4 добре узряло авокадо (може и половин ако е дребничко);
1 ч.л. сок от лимон
2 равни кафени лъжички стевия на прах;
1 каф. лъж. прах от пшенична трева или спирулина на прах;
2-3 капки ментова тинктура (от аптеката). Препоръчвам ви да ползвате такава тинктура а не етерично масло защото е доста силно. Друг вариант е да сложите 3-4 листенца от прясна мента;
1 с. л. разтопено какаово масло (това което в началото си приготвихте за разтопяване).
Всички съставки за крема се смилат на гладък крем в къхненския робот.
Изваждате охладения блат от фризера, махате двете парчета фолио и слагате така оформения блат върху капака на пластмасовата кутия, а после върху капака слагате кутията и така имате и подходяща опаковка, нищо че е обърната с „главата на долу“ 🙂
Полученият гладък, зелен и ароматен крем се изсипва в оформеният като купичка блат. Отгоре се украсява със суров шамфъстък, листенца мента и разтопения шоколад, който се шприцова с помощта на фунийка направена от хартия за печене. А може просто да поръсите със счукани какаови зърна….въпрос на фантазия и предпочитания.
Наслаждавайте се, гответе с настроение и хапвайте с благодарност!

IMG_20160602_121258IMG_20160602_121216IMG_20160602_115801

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *