Бързи лимецови питки със сода

img_20161007_122621Ако ви се хапва здравословен хляб, а нямате такъв или искате да си направите питчици за веган бургери (сандвичи), ето какво може да си забъркате набързо.

Нужни продукти:
2.5 – 3 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.л.  сол (или по-малко ако искате да е по-здравословно)
2 с.л. натрошено ленено семе (смляно в кафемелачка или чопър)
2-3 ч.л. сухи подправки по желание – риган, босилек, розмарин, кориандър, кимион. Аз използвах и половин чаена лъжичка готова подправка за ориз (купувам от Кауфланд на Naturale Foods, защото нямат консерванти и мононатриев глутамат).
1/2 ч.л. сода 
1 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок
1 ч.ч. изворна вода
Начин на приготвяне:
Изсипвате 2 ч.ч. брашно от лимец в купа. Прибавяте лененото семе, солта и подправките по ваш избор. Може да прибавите и 1 скилидка счукан чесън ако искате още по-наситен аромат. Слагате содата която не бива да е повече от половин лъжичка за да не се усеща после в готовия продукт. Не се тревожете и с това количество питките ще бухнат достатъчно. Върху содата излейте оцета и ще видите как „шупва“. Излейте и водата и разбъркайте всичко с лъжица. Пригответе си около половин чаша брашно а може и повече. Започнете да бъркате с ръка и добавяйте от брашното докато замесите меко тесто което не лепне по ръцете. Разделете топката тесто първо да 2 после на 4 и накрая на 8 топчета. Сложете ги в тавата от фурната покрита с хартия за печене. Сплескайте леко топчетата. Ако искате направете леко декоративни разрези с ножче отгоре.
Печете в предварително загрята фурна на 160° C за 30-35 мин. След изваждане може да ги сложите в голяма купа да напръскате леко с вода и да покриете с памучна кърпа ако искате коричката да не е толкова твърда и хрупкава. И двата варианта са чудесни. Вложете цялото си добро настроение и любов в хляба и ще видите колко е вкусен!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *