Веган ябълков сладкиш

img_20160908_142526 Обичате ли да си пийвате сокове за закуска? Аз имам една от ония „модерни“ бавнооборотни сокоизтисквачки, които наистина са стахотни. Но винаги ми е било жал да изхвърлям остатъците от фибри на плодовете и зеленцуците които използвам за сокове. Това е един лесен и вкусен сладкиш, който ще ви даде възможност да оползотворите остатъците от ябълкова пулпа останала след правенето на сок.
За да направите сладкиша обаче по-фин трябва да обелите ябълките преди да ги пъхнете в машината за сок. А и ако ябълките не са домашни (био) не ви препоръчвам да консумирате корите. За тази рецепта използвах 3/4 чаша пулпа от ябълки. Сигурно сте забелязали че на повърхността на каната в която се събира сока се образува доста плътна ябълкова пяна. Може да сложите и 3-4 лъжици от нея колкото да допълните чашата с пултата. Ще ви трябват около 1 кг ябълки от които ще получите 400-500 мл сок. Разбира се количеството варира според вида и големината на ябълките. Ако нямате добра сокоизтисквачка и не правите сокове, просто използвайте 1ч.ч. настъргани на ситното ренде  ябълки. И така ето рецептата:
Първо в купа смесвате добре следните сухи съставки:
– 1ч.ч. кафява захар
– 2ч.ч. брашно от лимец 
– 3с.л. ленено семе смляно на брашно в кафемелачка
– 2ч.л. канела на прах (цейлонска) 
– 1ч.л. бурбонска ванилия на прах или екстракт
– 1ч.л. сода 
Към тях добавяте:
– 1ч.ч. пулпа от ябълки останала след правене на сок ( или 1ч.ч. настъргани ябълки) 
– 1ч.ч. вода (намалете малко количеството вода ако ползвате настъргани ябълки а не остатъците от пулпа) 
– 4с.л. олио от гроздови семки
Объркавате всичко много добре с лъжица (силиконова шпатула). Тестото се получава доста гъсто. Изсипвате сместта в тавичка с незалепващо керамично покритие – 26 см (ако не е незалепващо покритието ви, постелете хартия за печене). Печете за 30-35мин. в предварително загрята фурна на 160° C.
Извадете от фурната,  изчакайте 15 минути да поизтине и сложете в подходяща табла. Изчакайте (ако можете да устоите на аромата) да изтине напълно и тогава разрежете.
Може да изпробвате същата рецепта и с пулпа от круши, тиква или моркови (или смес) и да споделите резултата.
Добър апетит! 🙂
Автор: Дани

 

3 thoughts on “Веган ябълков сладкиш

  1. Калоян

    Изглежда прекрасно!
    Но содата нали взаимодейства с киселина, за да надуе тестото? В рецептата липсва нещо кисело.

  2. dani Автор

    Киселината идва от ябълките. Надува се достатъчно, няма проблеми. Става един много сочен и вкусен сладкиш. Но ако искаш може да добавиш 1ч.л. лимонов сок. Аз лично когато правя сладкиши с плодове съм забелязала, че няма нужда от лимонов сок, освен ако се използват само банани или фурми тъй като в тях няма много киселина.

  3. Мария

    Много лесен, бърз, вкусен и здравословен сладкиш! Рецептата е много сполучлива! Браво! Очакваме още интересни идеи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *