Ароматни гризини

IMG_20160723_102740Ето това са едни вкусни гризинки, които може да си направите когато пътувате за да си „имате под ръка“ нещо засищащо и относително полезно в сравнение с техните масово произвеждани варианти, пълни с хидргенизирани масла.

Казвам относително полезни, а не истински полезни, защото каквото и да си говорим, ако не знаете, ето сега ще научите, че във всички храни които съдържат нишесте (скорбяла) след топлинна обработка над 120º C се образува веществото акриламид, а то не е от най-полезните неща. Затова избягвайте много да препичате изделията с брашно или пък картофи. Колкото по-препеченко, толкова по-вредно и по-вкусно за съжаление…но пък вкуса се възпитава!
И така….ето я и рецептата за една пълна голяма тава (тази правоъгълната от фурнта):
Необходими продукти:
1 ч.ч. бращно от лимец ( + още половин чаша за омесване)
1 ч.ч. ръжено – пшенично брашно (или друг вид, може и само лимец да използвате)
2 с.л. ленено семе смляно до едро в кафемемлачката (чопъра)
1 с.л. сусамово семе
1 с.л. черен сусам (може и само бял или пълнозърнест да се ползва)
1 с.л. маково семе
1 с.л. семена от черен кимион (нигела)  – ако нямаме може да заместите с половин чаена къжичка смлян обикновен кимион, или пък смлян сух розмарин.
1 и половина чаена лъжичка хималайска сол
3/4 ч.л сода (не слагайте цяла чаена лъжичка защото може да има лек аромат на сода)
1 с.л. лимонов сок
200мл вода
50 мл кокосово масло (разтопено). Може да използвате кокосово масло за готвене, което няма аромат.
Начин на приготвяне:
Разбърквате в купа всичките съставки докато се получи гъсто тесто. Съвет: много по-добре е ако в чашата с вода сложите лимоновия сок и содата и разбъркате докато шупне. Изсипете тестото върху обилно набрашнен плот и омесете до меко тесто с още половин чаша брашно от лимец или колкото е нужно. Направете го на дебело руло от което си късайте топчета. Сипвайте по 1 лъжичка сусам на плота и оформете дълги дебели пръчки като ги търкаляте и притискате в сусама за да полепне по тях. Подредете така направенте гризини в тава постлана с хартия за печене. Не оставяйте много разтояние между тях (най-много половин сантиметър) за да съберете всички гризини в една тава. При мен се получи. Ако не успеете просто ползвайте и втора тава и дано да имате фурна с вентилатор за да можете да ги изпечете едновременно.
Печете за 20-25мин. на 160º C в предварително загрята фурна.
Автор: Дани
IMG_20160722_095407 IMG_20160722_092343

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *