Торта „Щастливата Мария“

IMG_20120101_153617Тази торта беше сътворена от ръцете и сърцето на моята приятелка Мария. Един ден тя дойде в къщи, носеше парче от любимата си шоколадова торта, купена от известен ресторант, и ме помоли да и съдействам за откиване на рецептата. След като обсъдихме нещата и аз дадох някои предложения за състава, тя направи тестова торта.

Донесе ми парче от нея и аз я снимах гарнирана с топка от любимия ми малинов сладолед (каза ми, че в ресторанта я сервират с топка малиново сорбе). Резултата: изключително вкусна и лесна веган торта – хрупкава и ароматна основа съчетана с копринено нежен шоколадов ганаш! Ето и нужните продукти:
За блата:
500г орехи – накисват се за 1 вечер, измиват се и слагат в голямата тава на фурната. Изпичат се леко за да изсъхнат и да отделят аромата си на 120 градуса за 20-30мин. Следете ги за да не ги препечете.
400г фурми (от кутия) – измиват се и се обелват люспите им доколкото е възможно, махат се костилките
2-3 с.л. течен пчелен мед
След като изпечете орехите ги оставете да изстинат и после ги смелете до едро в робот или ги накълцайте с голям нож на дъска за рязане. Сложете ги в голяма купа. Прибавете фурмите. Ако са достатъчно свежи и меки няма нужда да ги режете, ако не са ги нарежете с ножа и тях. Омесете орехите и фурмите с ръка на „тесто“. Ако има нужда прибавете малко мед за да се слепи по-добре всичко. Разтелете това „тесто“ с ръка в отваряема форма с диаметър 23 см. Отгоре полейте с шоколадов ганаш и оставете в хладилника да се стегне.
За шоколадовия ганаш:
200мл бадемова сметана (продава се в здравословните магазини)
400г шоколад за готвене от Лидл – 52%  (2 броя по 200г)
Сметаната се загрява на слаб огън на котлона почти до завиране. Дърпа се от котлона и върху нея се изсипват шоколадите начупени на парчета. Покрива се. Изчаква се 5-10мин. После се разбърква до гладък шоколадов крем. Ако има още неразтопени парценца се връща на котлона и се бърка докато всичко се хомогенизира идеално.
Украсете по желание и хапвайте с наслада и усмивка!
Автор: Мария
IMG_20120101_153156IMG_20120101_153741

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *