Кокосов орех – начин на употреба

11206100_10207034786776702_6003507800958210601_nЧудили ли сте се за какво са кокосовите орехи които продават по хипермаркетите? Е, не е за да събират прах и украсяват някоя етажерка в дома ви. Вероятно сте се мъчили поне веднъж да счупите успешно такъв орех и сте видяли че това не е много лесна задача. Така е, особено ако не сте имали знанието как да го направите.

Признавам си, че и аз съм била в редиците на изстрадалите „орехотрошачки“, докато не попаднах на едно видео което ми „отвори очите“. Ееех, отдъхнах си! Сега вече няма нужда да моля никого за помощ, защото с един чук (обикновен или за пържоли), една найлонова торбичка и малко търпение сте готови да се насладите на всички блага които един истински кокосов орех може да ви даде. Ето линк към видеото за което ви говоря (надявам се да разбирате поне малко английски, ако не просто гледайте). Обобщавам на кратко: изберете кокос който да е пресен – няма плесен по повърхността и при разклащане ясно се чува плискането на течност вътре – колкото повече, толкова по-добре. Хванете го в лявата си ръка с върха нагоре (острата част) и ударете с ръба на чука на равни разстояния от върха между трите разделителни черти. След няколко удара ще се отдели нещо като капаче. Излейте течността в купа и вижте дали е с добър мирис и сладникав вкус. Ако не е значи кокоса е развален (вкиснат) и за жалост трябва да се изхвърли. Няколко пъти ми се е случвало да попадам точно на такъв развален кокос, поради факта, че според мен хората не ги купуват много и те престояват твърде дълго в магазините. Поне може да се успокоите с факта че не са скъпи и да си направите декоративни купички от черупката. Ако обаче всичко изглежда и мирише добре, сложете кокоса в торбичка и продължете да удряте докато се начупи на по-малки парчета. Един съвет от личен опит – удряйте по-леко и повече пъти, така черупката се отделя после по-лесно от „месото“. А самото отделяне на черупката става по-безопасно ако подпъхвате ръба на лъжица а не нож, който може да се плъзне и да се нараните. След като успешно отделите „месото“ от черупката най-лесно ще обелите кафявата и твърда вътрешна кора с белачка за картофи, но отново внимавайте, защото повърхността е твърда и хлъзгава. След като обелите месестата част на кокоса (пулпата), може да я използвате по няколко начина:
1.  Да си запазите парчетата в хладилник за 2 дни и да си ги похапвате просто така или да си ги слагате в сутрешната зърнена закуска. Внимавайте кокоса се разваля доста бързо и ако до 2-3 дни не може да го изконсумирате по-добре го замръзете.
2. Да си направите кокосово мляко – нарежете на парченца пулпата и я смелите в кухненски робот или блендер с 3 чаши вода, която в никакъв случай не бива да е студена а по-скоро леко топла. После прецедете получената течност през марля или голяма цедка за чай над купа. Претиснете с ръка получените стъготини за да извлечете възможно най-много мляко.
3. Да си направите коковоса сметана – Просто сложете купата с кокосово мляко в хладилника и след няколко часа с лъжица отделете горния бял и мазен слой който се е образувал. Водата не изхвърляйте а ползвайте за да си направите смути на сутринта като добавите накиснати ядки, плодове, мед, фурми, какао и каквото се сетите.
4. Да си направите любим десерт с получените кокосови стърготини. Ето предложения: крем „коко-шоко“, сладки с фурми и кокос и други.

IMG_20150402_111415 IMG_20150402_111814
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *