Сарми от манголд

IMG_20160612_123240Сигурно се чудите какво е това чудо „манголд“. Да си призная и аз до миналата година не бях яла. Оказа се че това е вид листно цвекло с много големи, крехки и пъстри листа. Има различни видове манголд (на английски: swiss chard).

Тази година реших да си засадя на село два вида – обикновен зелен и пъстър. Купих си семена от тук . Около месец и половина след засяването му директно в земята (в края на месец април), ето че и резултата е налице. За отглеждането на манголда не съм полагала особени грижи, освен поливане и малко плевене. Забелязвам също, че за сега не е нападнат от никакви вредители или заболявания и се развива много добре.  Ето и какви са наблюденията ми за този зеленолистен зеленчук:
Замества прекрасно спанака и лапада във всички възможни комбинации освен в салати защото вкуса  на манголда не ми допада толкова когато е суров, но разбира се може да се слага спокойно в смутита. Задушен с малко чесън и зехтин, в зеленчукова супа или просто с ориз или картофи, всички варианти са изпробвани и одобрени. Днес реших да си направя сарми с манголд, просто за разнообразие.
Ето нужните продукти:
 около 10 листа манголд
1 морков
1 глава лук
1ч.ч. ориз „Баланс“ (може да използвате и друг любим вид ориз, но съобразете времето за приготвяне и нужното количество вода)
3ч.ч. вода (изворна или филтрирана)
2 с.л. олио от гроздови семки
подправки: сол, черен пипер, подправка за ориз (купувам от Кауфланд на фирма Naturale Foods, защото нямат консерванти или мононатриев глутамат); пресен магданоз

Първо се измива ориза и се оставя накиснат във вода докато приготвите другите продукти. Това помага на ориза да се свари добре и да няма „хрускаща сърцевина“.
После измивате  манголда, отрязвате дръжките и отделяте листата. Нарязвате на кубчета моркова, лука и дръжките от манголд. В малка тенджера слагате малко вода и оставяте да заври, пускате за кратко листата от манголд и разбърквате за да се попарят и омекнат за половин минута. Изваждате ги в чиния да изстинат. През това време слагате във същата тенджера във водата нарязаните зеленчуци, задушавате за кратко, прибавяте и ориза. Добавяте 2ч.ч. вода, олиото от гроздови семки и подправките. Оставяте да къкри на слаб огън за 15 мин. или докато поеме водата. Ориза трябва да е почти сварен. Изключвате и оставяте да отлежи още 10-15мин. След като сместа поизстине я завивате във листата манголд. В голяма тенджера сипвате 1ч.ч. вода. Подреждате на дъното сармите, гледайте да ги съберете на 1 ред. Посолявате с щипка сол отгоре. Пускате котлона на средна степен и след като заври, намарявате и варите под капак още 15 мин. Накрая изключвате котлона и поръсвате 1 скилидка счукан чесън върху сармите. Оставяте да отлежи няколко минути със затвоен капак. После сервирате като поръсвате с малко пресен магданоз и малко зехтин. Може да ви е трудно да сервирате сармите неразкъсани, но пък нали вкуса е по-важен. Ако не ви се занимава да правите сарми, просто си направете ориза със зеленчуците (лук,морков,дръжките от манголда, подправките), варете на бавен огън 20 минути, после добавете листата от манголд нарязани на едро, разбъркайте и варете още 5 -10 мин.
А сега малко научни факти за полезността на манголда и защо си струва да си посадите. Манголда е изключително богат на витамини и минерали, а именно за 100г задушен манголд:  вит. К – 409% от дневната доза,  вит. А – 122%, вит. Ц – 30%, вит. Е – 9 % и по малко от витамините  Б1, Б2, Б3, фолиева киселина, пантотеинова киселина. От минералите: магнезий – 21%, манган 17%, калий – 16%, желязо – 13%, мед – 8%, натрий – 7%, калций – 6%, фосфор – 3%, цинк – 2% и селен – 1%.
Данни за състава на много храни може да проверявате от сайта: http://nutritiondata.self.com
Не забравяйте обаче, че като повечето зеленолистни манголда съдържа и голямо количество оксалова киселина, която може да не е полезна за хората които са склонни да образуват камъни в бъбреците и жлъчката. Ето сайтове от които да видите кои зеленчуци и плодове колко оксалова киселина съдържат: http://www.ars.usda.gov
http://www.childrensdayton.org/
Все пак съдържанието на оксалати в манголда е малко по-малко отколкото в спанака например. Така че похапвайте с удоволствие и усмивка и не забравяйте за всички полезности на манголда!
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *