Почти сурова бананово-малинова торта

IMG_20160608_121623Ето една модификация на бананово-портокаловата торта. Сега е сезона на малините и черешите и това ме вдъхнови да направя поредната вкусотия.

Продукти за блата:
1/2 ч.ч. орехи – накисват се за 1 вечер;
1/2 ч.ч. бадеми – също се накисват;
1 ч.ч. овесени ядки (или друг вид);
13 фурми – измити и без костилки.
2 с. л. портокалов сок
Смилат се продуктите до лепкаво тесто в кухненски робот с S-образен нож. Разточват се на кръгъл блат (диаметър-22см) между две парчета прозразно фолио. Слага се върху поставка. Обгражда се с ринга от отваряема форма за торта. Върху блата се слага част от малиновия крем:
70 гр пресни малини –  смилат се в робота с 2с.л. портокалов сок и се прекарват през цедка за чай за да се отсранят семките. Получава се гладко малиново пюре.
1 ч.ч. сурово кашу – накисва се за 2 часа в изворна вода;
2 с.л. пчелен мед (може и стевия на прах);
6-7 бр. череши – махат се костилките им;
1 ч.л. ванилов екстракт от бурбонска ванилия
2 с.л. каково масло – разтопено.
Всичко се смила в робота до гладък крем. Разделя се на 2. Едната част се слага върху блата и после върху крема се подреждат цели обелени банани(нужни са около 5 броя). Другата част от кема се разпределя върху бананите , за да се запълнят пролуките между тях.
Върху загладения крем се полива шоколадов ганаш:
100мл кокосова сметана се загрява до завиране, подслажда се с 1 лъжица мед (кафява захар) и се слага 120г шоколадов кувертюр (от Лидл – 52% шоколад за готвене). Дърпа се от котлона. Изчаква се 5-10 минути и се разбърква до гладък шоколадов крем. Изсипва се върху тортата докато е топъл. Слага се в хладилника да стегне за 1 час поне. Вади се от хладилника, отстранява се ринга като внимателно се прекарва първо нож покрай ръба. Заглажда се ръба на тортата с ножа. Украсява се с малини, череши или каквото решите.
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *