Бананова феерия

Image from Stefka Dineva(3)Тази рецепта е плод на въображението от моя период на разделно хранене, когато консумирането на нещо сладко бе лукс, още повече, че бе нужно да ми достави удоволствие на сетивата. Почти всички сладки сурови неща и печени са неразделно съчетани. И ето какво сътвори въображението ми.

Рецептата е много проста за изпълнение, ако имате дехидрататор, но затова пък изисква предварителна подготовка, която отнема време. Можете да заместите дехидрататора с фурна, като използвате най-ниската температура и не повече от 50 градуса, с пуснат вентилатор и леко открехната вратичка. И така ето как се случва тази фЕнтазия:

Приготовление за блатовете: 8-10ч. с дехидрататор на 42градуса

Приготовление на крайния продукт: 30 мин

Престой: 3-4ч.

Продукти: 

6 банана (по 2бр. банани за блат)

3 банана (за крема)

4 фурми (или повече ако искате наситена сладост)

канела

Някои уточения:

Бананите трябва да са добре узрели, но не кафяви. Кората трябва да бъде с точици, това е показател, че банана е добре узрял. Не консумирайте жълтите или зелени банани, те нямат тези вкусови качества на зрелия плод. Кафявите (във вътрешността банани) пък са показател, че е започнал процеса на гниене. Ако все пак има такива кафяви части можете да ги отстраните и да използвате останалото.

Приготовление на блатовете:

В блендер пасирате 2 банана, а след това разстилате върху хартия, за печене (ако използвате фурна ) или върху силиконова подложка за дехидрататор. Това повтаряте за останалите два блата. Сушете на 42 градуса в дехидрататор за 8-10ч в зависимост от дебелината на блата. Блатовете са с ориентировъчен размер 40см х 30см. Блатовете трябва да са напълно изсъхнали и еластични. При отлепянето те не се разкъсват, но все пак бъдете внимателни.

Приготовление на крема:

В блендера смилате трите банана и обелените и почистени предварително фурми до еднородна кремообразна смес. Ако фурмите ви са твърди трябва да ги накиснете предварително във вода за да омекнат. Към сместта можете да добавите канела на вкус.

Сглобяване:

Два от готовите блатове нареждате един върху друг подредени равно. Подравнете краищата с ножица (с нож е по-трудно рязането). Колкото по-широки са те толкова по-обемна ще бъде вашата украса, но не повече от 2-3см. Най-красиво изглеждат когато са с различна дебелина. Изрезките ще бъдат вашата финална украса. Разрежете с ножица на 4 равни части – това ще са блатовете за вашата фЕнтазия. Може да разрежете квадратни парчета или пък правоъгълни, а ако имате желание и търпение и форма, можете да опитате дори кръгла форма. С нея вашата торта ще изглежда много красива.

Върху подходяща основа полагате първия блат и намазвате с банановия крем. Повторете това за останалите. Разстилането на крема е желателно да бъде равномерно. Изравняването става най-лесно с подходяща сладкарска шпатула или голям нож. Когато приключите с блатовете намажете най-горния с по-дебел слой крем – това ще е вашата основа за украсата. Изрязаните краища подредете с вашето въображение и вдъхновение. Накрая поръсете с канела. Оставете вашият шедьовър в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да поемат влагата от крема и за да се разрязват по-лесно. Така ще избегнете неудобството да ви се разместят, ако разрязвате непосредствено след приготвянето.

Поднесете с любов. Насладете се на вашето творение.

Автор: Ситара
Image from Stefka Dineva(2)Image from Stefka Dineva(1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *