Сурова торта „Гараш“

IMG_20160610_154555Сирурна съм, че повечето от вас обожават торта „Гараш“. И аз така….но откакто се стремя да се хараня по-здравословно не смея и да си помисля за нея, защото….защото просто се „халосвам“ според някои мои приятели и роднини. Истинската причина разбира се ми е трудно да предам с няколко изречения, но ако се интересувате от подробности ще ги намерите в раздел „Принципи на здравословното хранене“, който предстои да напиша…имайте търпение ;).

А сега ето и рецептата:
За блата:
1 ч.ч. орехи – накисват се за 1 вечер;
1 ч. ч. бадеми – накисват се за 1 вечер;
1  и 1/2 ч.ч. фини овесени ядки (или от лимец) -150г;
260 г свежи фурми (половин кутия) – измиват се и се махат костилките;
3 с.л. сок от портокал.
Първо смелете в робота ядките. После прибавете фурмите и портокаловия сок и продължете да мелите, като периодично отваряте робота за да прибутвате сместа. Ако тази работа ви се струва бавна и досадна ето ви и друг метод: смилате първо ядките + овесените ядки, изсипвате ги в голяма купа. След тях  в робота смилате и фурмите + портокаловия сок до лепкава паста. Изсипвате в купата с ядки и омесвате с ръка всичко.
После изсипвате така полученото „тесто“ върху парче опаковачно фолио и претегляте цялата смес. Разделяте на 3 равни топки, защото ще правим 3 блата от него. Всяка топка се покрива с още едно парче фолио и се разточва до кръг с диаметър 22см. с точилка. Премерете го като поставите отгоре ринг от отваряема форма, така по-лесно ще го оформите. След като натъкмите първия блат, отлепете горния слой фолио, и го обърнете в тавичката за сервиране с помоща на втория слой фолио. Тавичката е добре да  поръсите предварително с малко кокосови стърготини за да се отлепя после по-лесно тортата. Премахнете  и втория слой фолио. Сега намажете с 1/3 от крема.
За крема:
1 банан;
1/4 ( 60г)  авокадо, добре узряло;
2-3 с.л. (30г) какаово масло- разтопено;
1с.л. сурово какао на прах;
1с.л. брашно от рожков на прах;
2с.л. пчелен мед; (може да подсладите и със стевия на прах – 2 ч.л.);
3 фурми – почистени;
1 ч.л. течен ванилов екстракт от бурбонска ванилия (или бурбонска ванилия на прах).
Всичко се смила до фин крем. Опитва се на сладост. Брашното от рожков се ползва за да се постигне по-тъмен цвят на крема и по-малко съдържание на кофеин. Ако приготвяте тортата за деца и искате да избегнете стимулиращия ефект на истинското какао, изпозвайте само брашно от рожков. Аромата е малко по-различен от това на какаото но заради съдържанието на каково масло (в него няма кофеин), ванилията и банана, се надяваме малките да не усетят „измамата“. Крема се разделя на три части и започва забавната част по сглобяване на тортата.
Отгоре отново се маже с крем и се украсява според въображението ви. В моя случай беше със суров шам фъстък и филирани бадеми. Оставете в хладилника да стегне до колкото ви издържат нервите! Да ви е сладко! 🙂
Автор: Дани

IMG_20160611_141255IMG_20160611_140453

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *